Почетна > Блог
Блог Свет

Срђан Граовац: Нова јапанска стратегија безбедности

Како преносе бројни медији до краја године очекује се усвајање новог закона о стратегији националне безбедности Јапана.
Фото: Градске инфо

Најважније питање у том изузетно важном документу, који ће одредити спољнополитиче и безбедносне приоритете владе у Токију, биће како дефинисати однос према Кини. Тачније, да ли ће Јапанци своје кинске суседе означити као „претњу“ или „изазов“ за сопствену националну безбедност.

Какао сад ствари стоје термин „изазов“ ће највероватније превладати, што суштински неће умањити чињеницу да ће Јапан и формално-правно НР Кину дефинисати земљом коју сматра највећом претњом за националну безбедност. Нема сумње да ће тиме послати поруку Пекингу, западним савезницима, као и домаћој јавности.

Што се тиче домаће јавности, влада у Токију ће на темељу нове безбедносне стратегије тражити разумевање за значајно повећање трошкова, када је у питању наоружање, али и за својеврсно произвољно тумачење устава земље.

Наиме, чак и устав јасно дефинише да је Јапан превасходно орјентисан на одбрану, а самим тим и на дефанзивно оружје када је у питању расположиви војни арсенал. Међутим, јапанске власти одлучиле су се на веома „креативно“ тумачење те одредбе сопственог устава, како би заобишле његову суштину.

Наиме, под оправдањем потребе унапређења фактора одвраћања, јапанске владајуће структуре исказале су јасну намеру да од САД купе више стотина крстарећих ракете Томахавк, које су свакако офанзивно оружје. Самим тим, сада постаје очигледно да ће Јапан у свој војни арсенал уврстити и значајно офанзивно наоружање, и то под оправдањем да ће оно искључиво служити као фактор одвраћања од евентуалне спољне агресије. Односно, Јапанци заузимају став да такво оружје никад неће употребити први, већ искључиво онда када би постали жртве нечије војне агресије.

Нова јапанска стратегија безбедности у којој највећа претња више неће бити „слабашна“ Северна Кореја, већ моћна Кина, свакако ће послужити као изговор за дезавуисање сопственог устава, али и за још нешто, а то је значајно увећање издатака за војску.

Наиме, када вам „изазов“ представља земља таквих потенцијала као Кина, онда је и за очекивати да се морају правити радикални резови како у стратегији, тако и материјалној бази одбране. Самим тим, та нова стратегија биће и оправдање за драматичан скок трошкова за војску. И то са око 39 милијарди долара у овој, на око 60 милијарди не само у следећој, већ у наредних пет година. Јапан ће тиме драматично увећати своје трошкове за војску, што ће га у наредним годинама сврстати међу првих шест, а можда и пет земаља по издацима за потребе оружане силе.

Нема сумње, да ће нова јапанска стратегија безбедности имати значајне последице и на унутрашње прилике у Јапану. За очекивати је да грађани „земље излазећег сунца“ неће бити пресрећни повећавањем трошкова за набавку оружја. Међутим, много занимљивије биће реперкусије на спољноплитичком плану о којима ћемо говорити у наредном блогу.


Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде:

Srđan Graovac: Mračna slika evropske budućnosti

Преузмите андроид апликацију.