Почетна > Блог
Блог Свет

Срђан Граовац: Ко је нова шефица немачке дипломатије?

Након септембарских савезних избора у Немачкој, било је очигледно да ће немачке социјал-демократе (СПД), Зелени и либерали (ФДП), направити пост-изборни савез.
Фото: Градске инфо

Крајем новембра ове године три поменуте партије представиле су план и програм заједничке владе и најавили њено званично формирање за месец децембар. Свака дилема тиме је отклоњена. Немачку ће у наредном периоду, оптерећеном бројним изазовима, водити „Семафор коалиција“.

Још и пре него што је то озваничено, претпостављало се да ће немачку дипломатију од Хајка Маса преузети Аналена Бербок.

Иначе, копредседница Зелених и њихова кандидаткиња за место канцеларке у последњем изборном кругу. Наравно, то је отворило оно кључно питање: како ће се то одразити на немачку спољну политику? Посебно на однос најмоћније европске економије са САД, Кином и Русијом. Најбољи начин да то проценимо је да направимо кратак резиме њене биографије. На тај начин најбоље можемо разумети њене идеолошко – политичке ставове и начин политичког деловања.

Аналена Бербок је рођена 15. децембра 1980. године у Хановеру у протестантској породици. Тренирала је гимнастику и остварила запажене резултате на националном нивоу. Студирала је политичке науке и јавно право на универзитету у Хамбургу. Мастер студије похађала је на Лондонској школи економије. Иначе, још као дете родитељи су је водили на протесте у организацији Зелених, да би члан те политичке странке постала 2005. године. У периоду од 2008. до 2009. године радила је као саветник за спољну и безбедносну политику посланичке групе Зелених у Бундестагу. Такође, била је у извршном одбору Европске партије зелених.

Место посланика у Бундестагу изборила је 2013. године где  се бавила економским и енергетским питањима, као и европским пословима.

Наравно, „Зелена агенда“ је нешто што се провлачило кроз сва три поменута поља њено делокруга. Други пут је изабрана за посланицу у немачком парламенту 2017. године, а од 2018. године, са колегом Робертом Хабеком, делила је председништво над партијом Зелених. Доминантна подршка страначких сабораца, коју је добила на унутарстраначким изборима, свакако су доказ њене популарности у партијским структурама.

Обезбедила је и готово плебисцитарну подршке својих страначких другова да буде тек друга жена у историји, прва је Ангела Меркел, коју је једна од најјачих немачких партија кандидовала за кацеларку. Такође спада и у најмлађе претенденте на ту најодговорнију функцију у немачкој држави. Своју странку на последњим изборима водила је до треће позиције, одмах иза СПД-а и коалиције ЦДУ – ЦСУ.

Аналена Бербока, као и њену партију, карактерише изразито проевропско опредељење.

Залаже се за јачање утицаја европских институција и учвршћивање политичког јединства држава на Старом континенту. Припада кругу заговорника формирања европских оружаних снага, што нам у многоме говори каква ће бити њена спољнополитичка агенда. Можемо слободно рећи да ће акценат немачке дипломатије бити на европским питањима.

Такође, заговорник је чвршћих веза са САД и заузимања оштријег става према Русији, али и Кини. Инсистирање на поштовању људских и мањинских права, темељних вредности које заступају и она и Зелени, покушаће наметне као полазну основу немачке спољне политике према ове две велике силе. Управо због таквих ставова, очекује се да би могла имати бољу комуникацију са америчком администрацијом. Нарочито након Бајденовог позива на идеолошко обједињавање западних држава зарад сузбијања утицаја ауторитарних режима.

Једно од кључних питања којим ће Бербок морати да се бави је Северни ток 2.

Сада је јасно да се њени ставови косе са резоновањем канцелара Олафа Шолца. Бербок Северни ток 2 сматра „издајничким планом“. Зато ће и по овом питању бити заговорник оштрије политике према Москви, за разлику од Шолца, чије тежње за енергетском стабилношћу Немачке надјачавају идеолошке предрасуде. Узевши у обзир потребе немачке привреде за руским енергентима, за очекивати је да у овом случају ауторитет канцелара потисне жеље министарке у други план.

Међутим, то не значи да ће тако бити увек и да ће Аналена Бербок, попут њеног претходника, остати у сенци канцелара. Бербок је млада политичарка и њене амбиције су изузетно високе. Има иза себе снажну подршку партије, тако да ће са позиције министарке иностраних дела сигурно покушати да се наметне као нова лидерка Немачке. Колико ће у томе успети, време ће показати.

 

Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде:

Srđan Graovac: Rusija i Srbija – neupitno savezništvo?

Преузмите андроид апликацију.