Почетна > Блог
Блог Свет

Срђан Граовац: Бајденова порука из Азије

Да се на друштвеним мрежама збијају шале на рачун Џоа Бајдена, због његове наводне сенилности, није ништа ново.
Фото: Градске инфо

Међутим, када је током своје азијске дипломатске турнеје, у оквиру које се у Токију састао са лидерима Јапан, Аустралије и Индије, амерички председник изјавио да ће његова земља бранити Тајван од евентуалне кинеске инвазије, многи су благо речено били изненађени.

Када кажемо многи, на првом месту мислимо на светску јавност, па чак и Бајденове страначке колеге и политичке истомишљенике.

Покушали су сарадници америчког председника да донекле релативизују ту Бајденову изјаву тврдњом да председник САД није рекао ништа ново и да је то нешто што су амерички званичници истицали и пре њега. Међутим, рећи тако нешто у овако драматичном тренутку, када се свет налази на ивици Трећег светског рата, или је исти можда већ и отпочео, може се у најмању руку доживети као неопрезност.

Наиме, овом изјавом амерички председник се отворено обавезао да ће у евентуалног нападу Кине на Тајвана пружити војну помоћ свом савезнику. Чињеница је да то представља дијаметрално супротну поруку од оне коју су амерички званичници слали Украјини уочи отпочињања руске специјалне војне операције. Управо зато, ту Бајденову изјаву треба пажљиво анализирати и сагледати са више аспеката.

Никако не треба занемарити чињеницу да сви амерички савезници, па и Тајван, са посебном пажњом посматрају однос САД према Украјини.

Чињеница је да Украјина и њени грађани трпе страховите губитке, док из САД добијају војну, мање финансијске, а у неограниченим количинама једино моралне и медијске подршке. Нема сумње да такве околности наводе и власти на Тајвану да се преиспитују, односно да се забрину и за сопствену судбину уколико би ушли у отворени сукоба са Кином. Зато ову изјаву Бајдена можемо посматрати не само као гаф или последицу његове евентуалне сенилности, већ као јасну поруку охрабрења важном савезнику да неће бити препуштен сам себи.

Такође, никако не можемо занемарити ни чињеницу да Бајден на овај начин шаље поруку не само Тајвану, већ и Кини. Није тајна да Американцима смета одбијање Кине да следи њихову политику према Русији. Уосталом званичници САД то никад нису ни крили. У појединим моментима чак су отворено претили званичном Пекингу „болним последицама“ уколико „помогну“ Русији да избегне санкције Запада.

Пошто, повећањем куповине руских енергената Кинези очигледно „саботирају“ западне санкција према Русији, Бајденово помињање Тајвана можемо тумачити као нову америчку претњу властима у Пекингу. Само, овај пут, конкретну и додатно појачану најавом да ће САД војно подржати Тајван.

Зато, можемо закључити, да Бајденова изјава о Тајвану није последица сенилности или непромишљености, већ јасне жеље да се савезници охрабре, а Кина дисциплинује. Наравно да се тиме отвара још једно питање, а то је: колико су САД спремне да испоштују обећање дато Тајвану? Односно, да ли су заиста вољне да се отворено конфронтирају са Кином и то док још нису „завршиле посао“ са Русијом? О томе нешто више у наредном блогу!

 

Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде:

Srđan Graovac: Hilova misija u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.