Почетна > Блог
Блог Свет

Срђан Граовац: Абазовићева влада

Дритан Абазовић, лидер Грађанског покрета УРА, коначно је постао нови црногорски премијер. После вишемесечних преговора формирао је нови кабинет, нагласио политичке приоритете и промовисао нове министре. Јавности је сада једино преостало да анализира његова кадровска решења и процењује домете његове владе.
Фото: Градске инфо

Пошто је већ сада јасно да ће се нова црногорска влада суочити са великим економским изазовима, што услед украјинске кризе чека цео свет, неке значајније поене на том плану Абазовићев кабинет не може очекивати. Економска политика у наредно периоду свешће се на гашење пожара, а о неком значајнијем подизању стандарда грађана нема ни говора. Самим тим, Абазовић је кључне економске ресоре, осим туризма, препустио коалиционим партнерима и одлучио се да своју популарност гради на решавању других питања која оптерећују црногорску јавност.

На првом месту Абазовић ће морати да се фокусира на борбу против криминала и корупције.

Свакако да је то тема од есенцијалне важности за доминантну већину грађана Црне Горе и да ће ономе ко се са тим питањем коначно озбиљно позабави донети изузетне политичке бенефите. После деценија пљачке државних ресурса, цветања криминала и корупције народ је жељан правде и неће пропустити прилику да награди онога ко му је донесе. Абазовићу је највероватније зато и било важно да стави Министарство унутрашњих послова под своју контролу.

Са друге стране и европске интеграције су нешто што би могло постати актуелније у наредном периоду и донети политичке поене новој влади.

Рат у Украјини можда би могао убрзати процес евроинтеграција на Западном Балкану. Све отвореније од западних званичника можемо чути да европски политички, културни и економски простор у потпуности треба бити заокружен, што подразумева и интеграцију нашег региона у ЕУ. Политички Запад, на тај начин, остварио би значајан успех, јер би спустио баријеру на даљи уплив кинеских и руских економско-политичких интереса на Балкану. Самим тим, одлука Абазовића да својој колегиници Јовани Маровић обезбеди ресор европских интеграција није нимало случајан. Поготово је индикативно то што је њен значај додатно подигнут тиме што је истовремено добила и једно потпредседничко место у влади.

Сагледамо ли све те чињенице, постају нам јасни приоритети ове владе, као и то да се Абазовић у највећој мери поставио у складу са оптималним могућностима.

Избегао је скоро све ресоре који се могу сматрати „нагазним минама“, а фокусирао се на она поља где евентуално може остварити неки успех. Међутим, нека тешка питања ипак неће моћи прескочити. А то су приступање Црне Горе регионалној иницијативи Отворени Балкан и потписивање Темељног уговора са СПЦ.

Што се тиче питања Отвореног Балкана, Абазовић ће највероватније увести Црну Гору у ту организацију.

„Кум“ ове владе је амерички дипломата Габријел Ескобар, а Отворени Балкан је иницијатива САД. Тешко да ту Абазовић има превише маневарског простора. Уосталом за ту иницијативу добиће подршку и опозиционог ДФ-а, тако да ће евентуални отпор ДПС-а  на том плану свакако бити амортизован.

Са друге стране потписивање Темељног уговора је за Абазовића знатно већи изазов. Тешко да ће за решавање тог питања пронаћи подршку и у сопственим редовима. Ипак, када узмемо у обзир да СНП има шест министара и да са покретом УРА имају већину у влади ни то се не може искључити. Једино што треба нагласити да уколико се Абазовић одлучи за потписивање Темељног уговора то ће се највероватније десити тек на самом крају мандата његове владе. Односно, онда када то више не буде питање које утиче на њен опстанак. Не треба занемарити ни ту чињеницу да уколико би потписао Темељни уговор Абазовић би можда могао рачунати и на неке гласове оних који се у националном смислу осећају као Срби и Црногорци, а данас махом политички гравитирају Демократама. Уочи наредних избора то неће бити нимало безначајна ствар.

Суштински, ова експериментална мањинска влада је нека врста техничког кабинета који ће водити Црну Гору до наредних избора.

Можда ће опстати тек који месец, а можда и дуже. Искључиво, то ће зависити од Абазовићеве политичке вештине лавирања између ДПС-а и ДФ-а. Једино је извесно да ће њена успешност одредити политичку судбину лидера Грађанског покрета УРА. Оствари ли неки значајни успех на плану евроинтеграција или у борби против криминала и корупције Абазовић би могао значајно подићи своју популарност у црногорској јавности, што му и јеесте примарни циљ.

 

Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде:

Srđan Graovac: Rat u kojem se pobednik mora znati

Преузмите андроид апликацију.