Почетна > Бизнис
Бизнис

Србија за нову резиденцију дала скоро 8 милиона

Република Србија купила је нови дом за своју Сталну мисију при Уједињеним нацијама у градској кући на Мареј Хилу.
Фото: Unsplash/Michael Discenza

Резиденцију је дизајнирао студио Меким, Мид и Вајт. Ту се раније налазио Клуб колекционара, рај за љубитеље поштанских маркица.

Србија је ову петоспратну резиденцију с почетка 20. века купила за 7,9 милиона долара, према евиденцији градске имовине која је поднета у уторак. Како пише Њујорк Пост , резиденција, позната као кућа Томаса и Фани Кларк, била је у власништву Клуба колекционара од 1937. године.

Подсетимо, куповина нове резиденције Сталне мисије при УН долази након што је крајем септембра продата некадашња вила у којој се налазила Стална мисија при УН Југославије, за 50 милиона долара.

Продавац Титове виле су пет држава наследница бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Србија, а вилу је купила компанија с адресом у Њујорку.

„Нови власник је управо купио значајан део историје Њујорка”, саопштио је Тристан Харпер, агент компаније Даглас Елиман који је закључио посао.

Он је напоменуо да је председник бивше СФРЈ Јосип Броз Тито „иако комуниста имао веома добар укус за некретнине“.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је у фебруару, да на основу Анекса Б Споразума о сукцесија имовине некадашње СФРЈ у иностранству Републици Србији припада непуних 40 одсто новца од продаје зграде сталне мисије у Њујорку.

Према огласу за продају који је раније објављен, вила је саграђена на четири нивоа и има два кровна спрата, 18 соба, шест купатила и вински подрум. То је била прва зграда с два електрична лифта, који су још у функцији.

Њујорк Пост пише да је Србија тренутно у преговорима да купи још једну зграду, док су се у међувремену званичници већ уселили у нову.

Štrajkovi u Britaniji i dalje stvaraju haos

Преузмите андроид апликацију.