Почетна > Србија
Индекс Србија

Србија у две категорије наступа на Квадријеналу у Прагу (ФОТО)

На Квадријеналу 2023. у Прагу од 8. до 18. јуна, најзначајнијој светској манифестацији посвећеној сценском дизајну и сценском простору, Република Србија има представнике у две категорије: Секција земаља и региона (Section of Countries and Regions) и Студентска изложба (Student Exhibition) са заједничком темом „О нежности, сновима и одговорности“.
Фото: Танјуг/Немања Кнежевић

Национална поставка посвећена је изузетним људима и/или њиховим радовима, док се студентска бави изузетним причама о посебним просторима младих људи, местима о којима мисле и сањају. Специфичност оба рада огледа се и у успостављању активног односа према месту излагања, Прашкој тржници, у садржинском, значењском и просторном контексту.

Фото: Танјуг/Немања Кнежевић

Национална поставка, под називом Муншајн пиано, конципирана је као вишеслојна „приповедачка машина“ која укључује значајне представнике савремене позоришне (и непозоришне) сцене у Србији, у развој нових наратива заснованих на специфичним артефактима.

Фото: Танјуг/Немања Кнежевић
Централни елемент поставке је врста хибридног „реквизита за разговор“, створеног од одбаченог клавира и микро-дестилерије, чији је примарни задатак да произведе оквир за фиктивно приповедање између домаћина, гостију и публике.
Фото: Танјуг/Немања Кнежевић

Кустос поставке, изабран на јавном конкурсу је Миодраг Куч, архитекта и сценски дизајнер који живи и ради на релацији Берлин-Нови Сад.

Студентска изложба „Сањарење“ конципирана је као заједнички уметнички рад 15 студената различитих факултета у Србији, изабраних путем јавног конкурса.
Фото: Танјуг/Немања Кнежевић
Рад у форми перформативне инсталације настао је током вишемесечног креативног процеса и бави се трансакцијом снова.
Фото: Танјуг/Немања Кнежевић

Кустоски тим Студентске изложбе чине Александра Пештерац и Даниела Димитровска (Факултет техничких наука), Павле Динуловић (Факултет драмских уметности), Нинослава Вићентић (Факултет примењене уметности), Андреа Палашти (Академија уметности Нови Сад), Павле Стаменовић (Архитектонски факултет Београд), Наталија Богдановић (ФИЛУМ Крагујевац) под менторством Маје Вилић, Владимира Савића и Маше Сеничић.

Комесари-кустоси наступа Републике Србије под покривитељством Министарства културе су Биљана Јотић, историчар уметности и директорка Музеја примењене уметности у Београду и Татјана Дадић Динуловић, теоретичар сценског дизајна и редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду.

Република Србија интензивно наступа на најпрестижнијим међународним фестивалима и интензивно ради на промоцији наших уметника на европској и светској сцени.

Само у текућој години, реализовани су запажени наступи на Међународном архитектонском бијеналу у Венецији, филмском фестивалу у Кану, Бијеналу дизајна у Лондону, а тренутно и на Квадријеналу у Прагу.

 

Преузмите андроид апликацију.