Почетна > Бизнис
Бизнис

Србија прошлог месеца платила око 40 милиона евра за увоз струје

Србија је прошлог месеца платила око 40 милиона евра за увоз струје, овог месеца планира се да за то буде издвојено преко 50 милиона, а у јануару вероватно и више јер ће бити хладније, изјавила је вечерас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„То су огромна издавања. Са тиме се не суочавамо само ми већ цела Европа и цео свет, али је нама од изузетне важности сва помоћ која пре свега може да дође од наших европских партнера“, рекла је Ђедовић новинарима у ЈП „Електромрежа Србије“, где је заједно са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем присуствовала представљању пројекта Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије.

Ђедовић је рекла да је Србија недвоисмислено одлучна на путу да смањи фосилна горива и укине угаљ до 2050. године у својој производњи струје.

„Да би у томе успели, морамо да рачуна и надамо се да ће ЕУ наставити да нас подржава јер тај прелазак и смањење угља у нашем енергетском миксу и повећање обновљивих извора енергије има огромне издатке. Причамо о око 22 милијарде евра које су неопходне да се уложе до 2050. године“, рекла је и додала да поред тога у мрежу треба да се уложи десет милијарди евра.

Додала је да су то огромна средства и да то нећемо моћи сами да урадимо, а на то смо се, подсетила је, обавезали потписивањем Софијске декларације, као и све земље у региону, да ћемо исто као земље чланице ЕУ да будемо одлучни на путу ка зеленој енергији.

„Знамо да ће тај пут имати пуно утицаја и на људе који раде тренутно у постројењима која су на угаљ, да ће морати да се преквалификују, да ће то заиста имати огромне трошкове и ми рачунамо на помоћ ЕУ у томе и сигурна сам да ћемо заједнички у томе успети“, рекла је Ђедовић.

AIK Banka i Naša AIK Banka pod jednim imenom

Преузмите андроид апликацију.