Почетна > Србија
Србија

Србија може својим биогасом да замени увозни гас

Србија може прерадом жетвених остатака, органског комуналног отпада и талога из постројења за пречишћавање отпадних вода, да произведе више од три милијарде кубних метара зеленог метана и тако замени целокупни увоз природног гаса, оцењено је данас на округлом столу „Како обезбедити гасну независност Србије“ у организацији компаније Wabio investment СР и портала Енергија Балкана.
србија
Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn

Директор компаније Душко Бошковић рекао је Србија располаже озбиљним ресурсима у пољопривреди у виду жетвених остатака. Који помоћуи технологије прераде којом располаже Wabio може нашој земљи да донесе енергетску безбедност и озбиљну зараду.

„Ако узмемо у обзир да у Србији има око 2,5 милиона хектара обрадиве површине и ако знамо да по хектару остаје око четри тоне жетвених остатака, долазимо до око 10 милиона тона остатака сваке године. Што је веома озбиљан ресурс. А Wabio технолохијом можеммо да је претворимо у три миљарде кубних метара зеленог метана. Што је тачно количина коју сада увозимо из Русије“, оценио је Бошковић.

Нагласио је да зелени метан, за разлику од природног гаса, има негативну емисију угљандиоксида.

Бошковић је напоменуо да је производна цена зеленог метана од око 250 евра за 1.000 кубика, два и по пута нижа од цене увозног природног гаса.

Нагласио је да се Wabio технологијом прераде остатака жетве као нуспроизвод добија дигестат. Који може потпунио да замени минерално ђубриво.

„Све то може значајно да повећа профит наше пољопривреде за око 250 милиона долара“, рекао је Бошковић.

U planu izgradnja ski centra na Goliji i kanalizacije na Kopaoniku

 

Преузмите андроид апликацију.