Почетна > Србија
Србија

Србија много урадила у области дигитализације

Председница Владе Ана Брнабић учествовала је данас на Блумберговој конференцији Нове економије (Bloomberg New economy conference) и на панелу „Померање дигиталних граница“ рекла да је Србија много тога урадила последњих година што се тиче дигитализације.
Фото: PrtSc/еУправа

Брнабић је истакла да је држава урадила доста тога, па и информатику као обавезни предмет увела у основне школе и уложила много новца у инфраструктуру за старт уп иновационе компаније, које граде научне и технолошке паркове.

„Мењали смо законе да бисмо омогућили приступе за компаније које се баве истраживањем и развојем. Запошљавамо ИТ стручњаке и доводимо странце у Србију да раде, али и враћамо људе из наше дијаспоре назад. Резултати су били невероватни и мислим да смо премашили наша очекивања“, рекла је премијерка.

Брнабић је напоменула да је приступ интернету прва ствар којој треба да се окренемо и сматра да је то постало основно људско право у 21. веку.

„Један од мојих кључних приоритета било је увођење е-управе. Нисам видела никакву сврху да живим у 21. веку и да још морам физички да одем и чекам на неком шалтеру да нешто урадим и покупим папире од једне канцеларије до друге, а затим их однесете у владу да добијете још један папир. Тако да је е-управа била начин да утичем на функционисање владе, али и да се са транспарентношћу боримо против корупције“, истакла је Брнабић.

Још једну од области у којој би дигитализација могла играти још већу и важну улогу је, сматра премијерка, пољопривреда.

„Мислим да има толико потенцијала у новим моделима раста у сваком сектору. Посао владе је да помогне приватном сектору да то оствари и да створи услове да то у основи буде успешно“, рекла је премијерка на панелу.

Говорећи о опасностима које доноси нова технологија, Брнабић је рекла да су у данашње време грађани свакако боље заштићени него што је то било раније.

„Раније када је то било у писаној форми, свако је могао да дође, погледа, копира, употреби, злоупотреби, а на крају не би се ни знао ко је то урадио. и било је немогуће одгонетнути ко је то урадио. Мислим да је данас приватност много боље заштићена, а посебно зато што постоји тако строги надзор и људи се заиста не би усудили да злоупотребе те податке у том погледу“, рекла је премијерка

Брнабић је оценила да Србији у наредном периоду предстоје велике ствари, нада се, како каже, да ће то бити коришћење вештачке интелигенције за даљи раст привреде, као и за пружање бољих услуга нашим грађанима.

Како ће изгледати мрежа брзих пруга Србије и шта то значи Новосађанима? (ФОТО)

Преузмите андроид апликацију.