Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Како ће изгледати мрежа брзих пруга Србије и шта то значи Новосађанима? (ФОТО)

Српска железница у протеклих неколико година доживљава потпуни преображај. Пруге се мењају, возови се убрзавају, а време путовања се смањује. Како ће железничка мрежа брзих пруга изгледати у Србији и шта ће то значити за Новосађане?
Фото: Градске инфо

Брзе пруге повезаће север, југ, исток и запад Србије, а осим путничког, железница ће бити коришћена и индустријске и теретне сврхе.

Најважнија промена је свакако велика разлика у брзини и дужини путовања.
Фото: Градске инфо

Од Новог Сада до Београда већ је видљив резултат. Новосађани до престонице стижу за око 33 минута, док је раније за тај пут било потребно више од сат времена.

До Суботице и границе са Мађарском воз путује скоро 2 и по сата, а просечна брзина му је тек око 50 километара на час. Када брза пруга буде пуштена у рад, возови ће од Новог Сада до Суботице стизати за мање око 50 минута, а максимална брзина воза биће 200 километара на час.

Уколико будете желели до Шида и границе са Хрватском, брзом пругом до Шида ћете моћи за мање 40 минута.

Од Новог Сада до Ниша потребно вам је скоро шест часова, просечном брзином од тек 58 километара на час. Када буде завршена нова пруга, возови ће ићи од 160 до 200 километара на час, а тај пут ће трајати око два часа. То логично повлачи и чињеницу да ћете у свако место између Новог Сада и Ниша стизати неупоредиво брже.

Од Новог Сада до Прешева и границе са Северном Македонијом данас вам треба скоро 9 часова, док ће то време бити скраћено на свега око четири часа уз сва стајања. Брзина воза на тој деоници биће између 120 и 200 на час.


Вреди поменути да ће Новосађани, али и остали, возом моћи и ван граница Србије.
Фото: Градске инфо

До Будимпеште ће из Новог Сада требати свега сат и по времена, док вам данас треба скоро колико и аутомобилом, око три часа. Од Новог Сада до Беча моћи ћете за око четири и по сата.

Такође, теретни возови до Будимпеште путују чак 49 часова, а након изградње брзе пруге њихов пут трајаће свега 30 часова.


Повезаност севера и југа брзом пругом грађани би требало да дочекају у току 2025. године, 141. годину након што је 1881. године отпочео редовни железнички саобраћај између Београда и Ниша.
Фото: Железнице Србије

До тада брза пруга између Новог Сада и Београда служи као пример како ће српске железнице изгледати кроз неколико година.

Карта од Новог Сада до Београда је 400 динара, а за 800 динара можете купити и повратну карту за исту деоницу.

Како изгледа путовање брзим возом погледајте у нашем прилогу направљеном након отварања брзе пруге Нови Сад-Београд:


Kako će izgledati putna mreža Srbije i šta to znači za Novosađane? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.