Почетна > Србија
Србија

Србија добија други српско-корејски центар у Нишу

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг – ћан Че најавили су данас да ће Србија током наредне године добити други Српско-корејски информатичко присутпни центар (СКИП) који ће бити отворен у Нишу.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Како је саопштено из Министарства, тај центар биће намењен за бесплатне ИТ обуке грађана, државних службеника и стартап компанија, како би унапредили своју технолошку писменост и оспособили се за коришћење еУслуга које Влада Србије развија.

Обрадовић је истакла да је први СКИП центар отворен пре четири године у Београду, чије је услуге до сада користило више од 40.000 грађана и државних службеника.

Она је додала да је Ниш добра локација за отварање новог СКИП центра, а још важније је да се и у том делу земље ради на едукацији и тренингу грађана и привреде када су у питању ИКТ програми.

Корејски амбасадор навео је да је рад СКИП центра у Београду најбољи од свих 60, чије је отварање у свету подржала корејска влада, као и да представља симбол одличне сарадње две државе.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Он је честитао министарки Обрадовић на напорима МДУЛС да се отвори и други СКИП центар у Србији, јер то иначе, како каже, није пракса у другим земљама.

Обрадовић и амбасадор Хјонг – ћан Че потврдили су потписивање новог Меморандума о сарадњи између МДУЛС и Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје, којим ће се ближе дефинисати отварање и рад СКИП центра у Нишу.

Такође су и разменили мишљења о даљој сарадњи у области дигитализације и нових еУслуга између Републике Србије и Републике Кореје, посебно у јединицама локалне самоуправе у нашој земљи.

Током овог сусрета, МДУЛС је од амбасаде Кореје у Србији на поклон добило 1.000 заштитних маски за запослене, као вид подршке у борби против ковид-19.

Digitalizacija ugovora – čuvanje vredne arhivske građe

 

Преузмите андроид апликацију.