Почетна > Србија
Србија

Дигитализација уговора – чување вредне архивске грађе

Министар спољних послова Никола Селаковић и в.д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало потписали су данас Споразум о сарадњи који ће омогућити конзервацију, архвирање и дигитализовање 25 међународних уговора који се чувају у Збирци међународних уговора МСП, чиме ће се трајно заштитити.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Селаковић је рекао да се овим споразумом наставља успешна сарадња две институције на плану очувања и заштите изузетно вредне архивске грађе.

Истакао је да се у Збирци међународних билатералних и мултилатералних уговора Министарства спољних послова налази више од 11.000 примерака таквих уговора, који представљају својеврсну меморију српске дипломатије и деловања наше државе у нововековном периоду њеног трајања на спољнополитичком плану.

Селаковић је додао да је Министарство поносно на ту сарадњу, у намери да је уздигне на виши ниво, и то не само на пољу конзервације, архивирања, заштите и дигитализације вредне збирке, већ и у промоцији српске културе и књижевности, уз подршку коју Народна библиотека може да пружи како би се у што више места у свету организовала квалитетна настава српског језика за децу наших исељеника.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Владимир Пиштало је рекао да му је велико задовољство што су Министарство спољних послова и Народна библиотека на заједничком задатку.

„Адам Смит је написао књигу “Богатство народа“, а богатство народа је његова култура. Национална култура представља наш народ, даје нам и прима садржаје са другим културама и то је оно на чему заједно радимо“, рекао је Пиштало.

Додао је да Народна библиотека жели да донесе велики број дигитализованих књига, које нама недостају, из библиотека које их имају, попут оних из Будимпеште или Беча.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић
„Разговарали смо са амбасадорима тих земаља да се та грађа пренесе код нас. Поред тога, ми шаљемо знатан број књига Србима у дијаспори и радимо на увећању наших капацитета да се постарамо о старим књигама, не само у Србији, већ и у свим крајевима у којима је српска култура оставила своје трагове“, истакао је Пиштало.

Након потписивања Споразума, Селаковић и Пиштало су обишли репрезентативни део Библиотеке – Атријум, централну читаоницу и Галерију.

Srbija donirala Rumuniji lekove i kiseonik

 

Преузмите андроид апликацију.