Почетна > Србија
Србија

Србија ће имати све већи удео обновиљвих извора енергије

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас да је енергетска транзиција реалност и да ће у наредним годинама Србија имати све већи удео обновљивих извора енергије (ОИЕ), при чему се, каже, мора водити рачуна о стабилности система, као и о финансијској и социјалној одрживости енергетске транзиције.
Фото: Freepik/jcomp

Министарка је то рекла у Абу Дабију у разговору са генералним директором Међународне агенције за обновљиве изворе енергије (ИРЕНА) Франческом Ла Камером.

На састанку је речено да се регион Југоисточне Европе одликује изузетним потенцијалом за производњу електричне енергије из ОИЕ по конкурентним ценама, али да упркос значајним реализованим улагањима то још није довољно за успешну зелену транзицију.

Ђедовић је истакла да је Србија један од оснивача ИРЕНА и да је осим активног учешћа на скупштинама те организације, заинтересована и за проширивање сарадње у циљу преношења знања, искустава и нових технологија у области ОИЕ.

У току је доношење стратешких докумената у којима ОИЕ заузимају важно место у обезбеђивању веће енергетске безбедности Србије, али и нашим тежњама за достизањем карбонске неутралности, пратећи циљеве које поставља ЕУ. Посебно смо заинтересовани за стручну сарадњу у области ОИЕ, где су нам нарочито важне информације које ИРЕНА пружа о капацитетима и трошковима инвестиција, искуствима различитих земаља и региона“, рекла је Ђедовић.

Ла Камера је захвалио на активном учешћу Србије на Скупштини ИРЕНА.

Подсетивши да је та међународна организација веома присутна у региону Југоисточне Европе, понудио је стручну и технолошку подршку Србији у дефинисању инструмента за детектовање и мапирање потенцијала ОИЕ, у чему је ИРЕНА већ учествовала у неколико земаља региона.

Ла Камера је истакао да је ИРЕНА, осим за подршку мапирању потенцијала ОИЕ, заинтересована и за подршку у дефинисању конкретних корака за имплементацију краткорочних, средњорочних и дугорочних планова.

Међународна агенција за обновљиве изворе енергије је прва међународна организација специјализована за обновљиве изворе енергије. Основана је у Бону 2009. године и данас броји 167 држава чланица, уз ЕУ као 168 члана.

Ђедовић: Упркос енергетској кризи стабилно снабдевање струјом у Србији

 

Преузмите андроид апликацију.