Početna > Srbija
Srbija

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom dodatno će privući investitore u Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Sporazum o slobodnoj trogovini sa Kinom dodatno privući investitore iz celog sveta u Srbiju, ali i podići konkurentnost domaćih kompanija.
Foto: Tanjug/AR/Miloš Milivojević

Brnabićeva je tako odgovorila na pitanje novinara šta očekuje od planiranog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i da li mogu naši privrednici da budu u problemi, pošto treba da konkursišu robi koja će dolaziti iz Kine.

„U poslednjih 10 godina naš izvoz u Kinu je porastao 152 puta, a u poslednje tri godine se triplirao. Verujem u konkurentnost naše privrede i da sa Sporazumom o slobodnoj trgovini možemo to da podignemo još najmanje 152 puta. Verujem u principe otvorene privrede i da kada imate otvorenu privredu domaća preduzeća postaju sve konkurentnija. A kada imate mere protekcinizma, kao sada što sada imaju pojedine zemlje prema Kini jer ne mogu da se takmiče sa kineskim kompanijama, to onda dodatno podriva konkurentnost njihovih preduzeća i ekonomije“, istakla je Brnabićeva.

Kaže da zato podržava slobodno takmičenje, jer je to dobro za našu privredu i ekonomiju i da će to privući i dodatne strane investitore iz Evrope, EU, SAD, kao i iz celog sveta u Srbiju , kako bi proizvodili i zahvaljujući sporazumu Srbije i Kine plasirali svoje proizvode u Kinu.

„Tu apsolutno ne vidim ništa loše. Mi ćemo kao vlada nastaviti da podržavamo domaća preduzeća i njihovo ulaganje u opremu i veću produktivnost i bolju konkretnost i verujem da će oni moći da se takmiče sa najboljima“, istakla je Brnabićeva.

Na pitanje novinara da prokomentariše najavljene promene u javnim preduzećima i da li će se nešto promeniti, i ko je direktor PIO fonda, Brnabićeva je rekla:
„Ne znam u ovom trenutku, ne znam kakvo vam je to pitanje za prdsednika vlade, u ovim ovim okolnostima i na ovakav dan, ne mogu da razumem vaše prioritete.

Javna preduzeća, posebno u energetskom sektoru, kao što je rekao predsednik, moraće značjano da se reformišu. To je bio veliki problem za konkurentnost naše privrede, jer su bila subvencionisana i zaštićena i čuvao se socijalni mir“.

Kazala je da je tu trebalo ranije nešto da se uradi.

„Borili smo se sa nekim drugim stvarima i prioreitima, podizanjem ekonomije i smanjivanjem nezaposlenosti, podizanjem plata i jačanjem PIO fonda. Pre 10 godina država je morala da uplaćuje 42 odsto dirketno iz budžeta, jer nije bilo prvirede i nije bio stabilan mehanizam, a ove godine je to 11 odsto“, navela je premijerka.

Brnabić: Let Beograd-Tjenđin učvrstiće privredne veze i Srbije i Kine

Preuzmite android aplikaciju.