Почетна > Србија
Србија

Споразум о слободној трговини са Кином додатно ће привући инвеститоре у Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће Споразум о слободној троговини са Кином додатно привући инвеститоре из целог света у Србију, али и подићи конкурентност домаћих компанија.
Фото: Танјуг/АР/Милош Миливојевић

Брнабићева је тако одговорила на питање новинара шта очекује од планираног Споразума о слободној трговини са Кином и да ли могу наши привредници да буду у проблеми, пошто треба да конкурсишу роби која ће долазити из Кине.

„У последњих 10 година наш извоз у Кину је порастао 152 пута, а у последње три године се триплирао. Верујем у конкурентност наше привреде и да са Споразумом о слободној трговини можемо то да подигнемо још најмање 152 пута. Верујем у принципе отворене привреде и да када имате отворену привреду домаћа предузећа постају све конкурентнија. А када имате мере протекцинизма, као сада што сада имају поједине земље према Кини јер не могу да се такмиче са кинеским компанијама, то онда додатно подрива конкурентност њихових предузећа и економије“, истакла је Брнабићева.

Каже да зато подржава слободно такмичење, јер је то добро за нашу привреду и економију и да ће то привући и додатне стране инвеститоре из Европе, ЕУ, САД, као и из целог света у Србију , како би производили и захваљујући споразуму Србије и Кине пласирали своје производе у Кину.

„Ту апсолутно не видим ништа лоше. Ми ћемо као влада наставити да подржавамо домаћа предузећа и њихово улагање у опрему и већу продуктивност и бољу конкретност и верујем да ће они моћи да се такмиче са најбољима“, истакла је Брнабићева.

На питање новинара да прокоментарише најављене промене у јавним предузећима и да ли ће се нешто променити, и ко је директор ПИО фонда, Брнабићева је рекла:
„Не знам у овом тренутку, не знам какво вам је то питање за прдседника владе, у овим овим околностима и на овакав дан, не могу да разумем ваше приоритете.

Јавна предузећа, посебно у енергетском сектору, као што је рекао председник, мораће значјано да се реформишу. То је био велики проблем за конкурентност наше привреде, јер су била субвенционисана и заштићена и чувао се социјални мир“.

Казала је да је ту требало раније нешто да се уради.

„Борили смо се са неким другим стварима и приореитима, подизањем економије и смањивањем незапослености, подизањем плата и јачањем ПИО фонда. Пре 10 година држава је морала да уплаћује 42 одсто диркетно из буџета, јер није било првиреде и није био стабилан механизам, а ове године је то 11 одсто“, навела је премијерка.

Brnabić: Let Beograd-Tjenđin učvrstiće privredne veze i Srbije i Kine

Преузмите андроид апликацију.