Почетна > Свет
Свет

Споменик српском војнику у Подмосковљу

Споменик српском војнику, о којем је било речи на недавном састанку потпредседника Владе и министра одбране Небојше Стефановића са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Шојгуом, биће подигнут у Алеји савезника у Кубинки у Подмосковљу.
Фото: PrtSc/Expedia/YouTube

Алеја, посвећена савезницима који су у Другом светском рату борили раме уз раме са руским народом и поразили фашизам, у уторак је свечано отворена у Кубинки, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Прве вајарске композиције у њој постављене су у част кинеским и монголским војницима, док је, осим српских, према речима министра Шојгуа планирано и постављање споменика француским и америчким војницима.

,,Србија ће учествовати у изградњи споменика српском војнику, коју сте предложили, и биће нам, наравно, велика част да будемо део тога“, рекао је министар Стефановић у среду у Москви на састанку са руским колегом.

Он је истакао и да му је изузетно драго што се у музејском комплексу ,,Пут сећања“ надомак Москве налази и грумен српске земље са Гробља ослободиоцима Београда и да је то важна симболичка порука заједничке борбе наших народа против фашизма.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.