Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Специјални резерват природе Горње Подунавље – Европски Амазон у Србији

На алувијалној тераси леве обале Дунава, од границе са Мађарском до Богојева, у Западно-бачком округу налази се Специјални резерват природе „Горње Подунавље“.
Фото: PrtSc/PromoArt/You Tube

Овај део Србије припада такозваном европском Амазону који обухвата влажна подручја у још пет земаља – Хрватској, Мађарској, Румунији, Аустрији и Бугарској.

У резервату у ком се смењују шумска, ливадска, мочварна и водена вегетација живи 230 врста птица, 60 врста лептира, 51 врста сисара, 50 врста риба, као и водоземци и инсекти.

Колико је атрактивно запутити се у овај природни резерват и упознавати флору и фауну док пловите кануима кроз пределе каквих нема много на планети, још је занимљвије упознати људе који живе у ободним селима.

Фото: PrtSc/PromoArt/You Tube

Њихови обичаји и традиција, сачувани од заборава, вратиће вас у нека давна времена када су људи живели у сагласју са природом, поштујући њене законитости и прилагођавајући живот простору који су настанили.

Клопари, ковачи и чамџије само су неке од занатлија које одолевају времену, чувајући успомену на претке из овог дела такозваног европског Амазона.

У једном од насеља у Горњем Подунављу снимљени су кадрови култног филма „Скупљачи перја“, у ком је приказан аутентичан живот Рома у овом делу Војводине.

Međunarodni Dan Dunava

Преузмите андроид апликацију.