Почетна > Србија
Србија

Међународни Дан Дунава

Међународни Дан Дунава обележава се 29. јуна у 14 европских подунавских земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се подигла свест за очување реке код што већег броја људи и како би се апеловало на рационалну употребу водних ресурса.
Фото: Pexels/Ana Maria

Обележавање Дана Дунава се и ове 2021. године, као и претходне, одвија под истим слоганом „Откриј Дунав“.

Дунав је друга по дужини европска река. Са својих 2888 километара Дунав повезује исток и запад Европе, Атлантик и Медитеран. Кроз Србију његов ток је дуг 588 километара и у њега се уливају Драва, Тиса, Сава, Тамиш, Морава, Нера, Тимок…

Поред Дунава се у Србији налазе многобројна заштићена природна добра: СРП ,,Горње подунавље“, СРП ,,Карађорђево“, Парк природе ,,Тиквара“, ПП ,,Бегечка јама“, НП ,,Фрушка гора“, СРП ,,Ковиљско петроварадински рит“, СРП ,,Тителски брег“, ПИО ,,Аде и одсеци код Сланкамена“, СРП ,,Делиблатска пешчара“ и ,,Лабудово окно“, НП ,,Ђердап“. Жеља нам је да заштитимо природне пределе поред реке и саму реку Дунав и да их сачувамо за будућа поколења.

Конвенција о заштити реке Дунав је основ за сарадњу европских држава ради заштите Дунава на чијем сливу живи више од 80 милиона људи. Потписана је 29.06.1994. године, у Софији (Бугарска), од стране подунавских земаља и Европске уније.

Дан Дунава први пут је обележен 2004. године, када је званично донета одлука о прослави, на 6. редовном састанку у Бечу поводом десетогодишњице потписивања Конвенције. Свих 14 подунавских земаља које су потписале Међународну конвенцију о заштити Дунава прослављају овај дан.

Манифестацију прате бројни догађаји који се организују како за најмлађе тако и за старије. Покрајински завод за заштиту природе ће и ове године узети учешће у едукативном програму обележавања Дана Дунава у месту Баноштор поред Дунава.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.