Početna > Srbija
Srbija

Međunarodni Dan Dunava

Međunarodni Dan Dunava obeležava se 29. juna u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa.
Foto: Pexels/Ana Maria

Obeležavanje Dana Dunava se i ove 2021. godine, kao i prethodne, odvija pod istim sloganom „Otkrij Dunav“.

Dunav je druga po dužini evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara i u njega se ulivaju Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Morava, Nera, Timok…

Pored Dunava se u Srbiji nalaze mnogobrojna zaštićena prirodna dobra: SRP ,,Gornje podunavlje“, SRP ,,Karađorđevo“, Park prirode ,,Tikvara“, PP ,,Begečka jama“, NP ,,Fruška gora“, SRP ,,Koviljsko petrovaradinski rit“, SRP ,,Titelski breg“, PIO ,,Ade i odseci kod Slankamena“, SRP ,,Deliblatska peščara“ i ,,Labudovo okno“, NP ,,Đerdap“. Želja nam je da zaštitimo prirodne predele pored reke i samu reku Dunav i da ih sačuvamo za buduća pokolenja.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Potpisana je 29.06.1994. godine, u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalja i Evropske unije.

Dan Dunava prvi put je obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan.

Manifestaciju prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će i ove godine uzeti učešće u edukativnom programu obeležavanja Dana Dunava u mestu Banoštor pored Dunava.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.