Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Специјална Патрицијина посета „Веселом вртићу“ (ВИДЕО)

Новосадски „Весели вртић“, препознатљив је по својој педагошкој виспрености и тежњи да се унапређује и усавршава, тако је и овај пут вртић иступио из оквира класичне педагошке установе и уприличио специјалну посету аустралијског педагога Patricia Winni Emma.

Патриција путује светом, обилазећи вртиће разних земаља света, тако да је својим одабиром пожелела да дође у Србију и да се упозна са нашим вртићима, одсела је у Новом Саду и посетила вртић на Лиману.

Наш прошлонедељни одлазак у „Весели вртић“ забележио је ту изузетну, лепу и крајње атипичну Патрицијину посету.
Фото: Градске инфо

Посебан програм припремљен је за децу предшколског узраста која су се ближе упознала са гошћом и са којом су разменили пуно позитивне енергије али и речи на енглеском и јапанском језику.

Показала им је неколико игара које се играју у аустралијским вртићима и које неодољиво подсећају на неке наше дечије игре, што је такође показатељ колико смо сви повезани и колико су деца иста у свим крајевима планете.

Њена посета новосадским вртићима показује како се систем одгајања деце не разликује много, у односу на вртиће у Аустралији.

Вртићи у Мелбурну су приватни и раде по националном програму NQF, а шта значи тај програм?
Фото: Градске инфо

„The National Quality Framework“ (NQF) програм је различит у свакој држави Аустралије.

Тај програм обезбеђује национални приступ регулисању, процени и побољшању квалитета за образовање и негу деце најранијег узраста, такође такав програм се односи и на услуге ваншколске наставе широм Аустралије.

У односу на наше вртиће, разлике су у томе што су васпитачи одговорни за много мањи број деце у групи, у размери један васпитач напрема четворо деце, и у томе што програм али и васпитачи, много више инситирају на контакту са природним окружењем и животињама.

У вртићу где Патрициа ради, гаји се много домаћих животиња и кућних љубимаца, чак негују традицију да на одређен дан, свако дете у вртић понесе свог кућног љубимца.

Патрициа је за Градске инфо рекла, да је циљ њене посете, обилазак вртића из целог света, упознавање са разним културама и типовима одгајања деце, системима одгоја у оквиру институција, и личним усавршавањем.
Фото: Градске инфо

„Схватила сам да је успех ваших вртића у томе што деца имају здраву основу, много више се играју и живе у здравијем окружењу самим тим су и срећнији, а оно што сам научила и што је по мени најважније јесте укљученост заједнице, то сазнање ћу понети са собом у Мелбурн“ рекла је Патриција.

Њен долазак је показатељ пријатељства између педагошких установа Мелбурна и Новог Сада, и показатељ како су те установе спремне за развој и напредовање.

Otvaramo vrata vrtića „Veseljko“ (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.