Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Спавате 8 сати и још увек се осећате уморно? Ево шта ће вам помоћи

Понекад се људи осећају преоптерећено чак и након доброг сна, а ево у чему можда грешите.
Фото: Pexels/Miriam Alonso

Уколико, већ неколико дана идете у кревет раније него обично и схватите да сте провели најмање сате у кревету. Упркос томе, не видите никакву разлику и осећате се сломљено као раније, када сте спавали много мање.

Први и главни разлог – такозвани „џанк сан“ – није довољно дубок и квалитетан да би нахранио мозак и тело новим снагама. Ево знакова по којима га можете препознати.

Осећате се као да никада нисте отишли ​​у кревет

Према клиничком психологу и специјалисти за несаницу Кристин Кејси, можете говорити о „смећем сну“ ако сте ујутру сломљени колико и увече.

– Можете се пробудити и осећати се као да уопште нисте спавали. Наравно, ова врста сна не помаже да се опорави и не дозвољава нам да сутрадан нормално функционишемо – објашњава овај стручњак.

Емоционално сте нестабилни

Према експерту за спавање Филу Лолору, други знак нежељеног сна је повећана анксиозност, заборавност, лагана растресеност и раздражљивост. Временом ћете такође можда приметити да се чешће разболијевате, да се редовно преједате и да се стално осећате веома уморно.

Не верујете у хигијену сна

– Ако не мислите да је сан важан, можда вам није стало до рутине и да се будите сваки дан у исто време – објашњава Кејси. Према психологу, ово је једно од главних правила која се морају поштовати. Постоје и други – њихово поштовање је обавезно за сваку особу која жели да сан претвори у добар одмор.

Постоје три основна принципа који ће помоћи да овај сан претворите у нормалан.

1. Покушајте да елиминишете све непотребне звукове – буку аутомобила у пролазу или звукове телевизора који ваш муж гледа до касно. Затворени прозор може да вас спаси од првог, слушалице вам могу помоћи да се носите са другим – готово увек постоје начини да се проблем реши. Такође промените душек и јастук за ортопедске или само за оне на којима вам је удобно – ово је веома важно за квалитетан сан.

Уверите се да у спаваћој соби није хладно и да није вруће – погрешна температура ће вас спречити да се потпуно опустите и одморите. Преместите окидаче – попут подсетника на посао на лаптопу – у другу просторију или их једноставно сакријте. Окачите завесе за замрачење на прозоре које не пропуштају светлост – па ће вам и јутарњи сати сна бити од користи.

2. Не идите у кревет на празан стомак (вечерајте два до три сата пре спавања), додајте „тампон“ одмора пре него што одете у кревет, не листајте феедове друштвених медија и не гледајте ТВ у кревету (ово даје мозгу превише подстицаја да остане будан), немојте пити алкохол. Јесмо ли прецртали све твоје навике? Ухватите алтернативу: прочитајте књигу или се окупајте у опуштајућем купатилу.

3. Ако сви претходни савети нису помогли, обавезно се обратите специјалисту. И никада се не грдите што не спавате: као што Кејси објашњава, не можемо да контролишемо своје тело 100% – понекад је вредно то признати и покушати да се изборимо са несаницом, ослањајући се на достигнућа савремене медицине.

Преузмите андроид апликацију.