Почетна > Бизнис
Бизнис

Шпанско економско чудо у време кризе

Шпанија је имала привредни раст од 5,5 одсто прошле године, што је раст који могу да сањају многе земље са севера Европе.
Фото: Unsplash/corneschi

Шпанија има дуг пут пред собом ако жели да достигне благостање Немачке, али прошле године је немачка стопа раста једвa достигла 1,9 одсто, а просек у евро зони је био 3,5 одсто.

ММФ процењује да би Шпанија у овој и у следећој години могла да оствари натпросечан привредни раст. Стопа незапослености у Шпанији је најнижа у последњих 15 година, али је ипак још застрашујуће велика и износи 13 одсто, док је у Немачкој 5,7 одсто, а  просек у ЕУ је 6,1 одсто. Највише може зачудити стопа поскупљења: упркос све скупљој нафти и гасу, у Шпанији је она прошле године била 5,5 одсто, готово упола мање него у ЕУ, где је била 10,4 одсто.

Додуше прошлог лета су у Шпанији цене одлетеле небу под облаке с готово 10 одсто инфлације, али Мадрид је то дивљање успео да обузда. Држава је одрешила кесу и одрекла се неких прихода. Држава је интервенисала на тржишту основних животних намирница, ограничила станарине и цене енергената, дакле у издацима који су у другим државама оставили највећу пустош у новчаницима грађана, наводи Дојче веле.

Посебно је шпанско ограничење цене електричне енергије била поука, па се и ЕУ  сложила око „шпанског модела”. Тренутно Шпанија има једну од  најнижих цена електричне енергије у Европи,  што је привукло стране компаније којима је рачун за струју битна ставка.

Шпанија је прописала да станарине смеју да  расту само два одсто годишње. То је тренутно далеко испод стопе инфлације и позитивно се одразило на кућне буџете.

Почетком ове године је уведена још једна мера, држава се потпуно одрекла прихода од пореза на додану вредност за основне животне намирнице. Уведена је бесплатна карта за метро, месечне претплатне карте за аутобусе и возове су постале упола јефтиније, а на Мајорци и Канарским острвима јавни превоз је потпуно бесплатан, али само за локално становништво.

Све то кошта шпанску владу 45 милијарди евра. Наравно, шпанском економском чуду је помогао и приход од туризма.

Grad koji se može poželeti: Proglašen najboljim za 2023. godinu

Преузмите андроид апликацију.