Почетна > Бизнис
Бизнис

Град који се може пожелети: Проглашен најбољим за 2023. годину

Три сата авионом од Београда налази се Лондон, главни град Уједињеног Краљевства, некада највеће светске империје. Лондон је велик, ужурбан, скуп, али ако се човек добро припреми, може за кратко време много тога да обиђе за мале паре, јер је за око двадесет музеја и галерија у Лондону улаз бесплатан.
Фото: Unsplash/aronvandepol

Лондон је град у коме се могу провести и године, толико је занимљив и има шта да понуди, а авио-летови то допуштају, јер у Лондон лете све авио компаније, а ако користите лоу кост, лет може да буде педесет евра.

Стари град Лондон – држава у држави

Лондиниум су подигли Римљани, затим га насељавала келтска племена, Брити, освајали Англосаксонци, Викинзи, и на крају Нормани под командом Вилијама Освајача 1066. године. То је и година када је последњи пут окупатор крочио на енглеско тло.

На обали реке Темзе, Лондон се од давнина развијао као трговински центар, а данас је један од светских центара бизниса и банкарства. Тај стари Лондон, налази се на површини од око једне квадратне миље и локално становништво га једноставно зове Квадратна Миља. Стари град Лондон успео је још од Вилијама Освајача да 1067. године добије повељу са посебним повластицама, углавном ослобођење од пореза, која се и данас чува, а повластице обнављају.

Темпларско наслеђе

Лондон је пун малих оаза, паркова, мирних улица и сокака у којима као да је време стало. Људи живе у истим кућама или зградама неколико векова, али практични Енглези дозвољавају својим грађанима да мењају и осавремењују своје станове, тако да архитектонски, Лондон није усклађен као неки други европски градови. Негде су улазна врата црвена, негде смеђа, негде су прозори промењени, негде нису, неко има стару оковану ограду, неко не. Поред старинске зграде често никне и нека бетонска фасада. О једном, међутим, сви воде рачуна – балкони, прозори и улази украшени су прелепим цвећем, гирландама, ћуповима.

Једна от таквих малих оаза у старом граду јесте Темпл, назван по цркви коју су подигли Темплари 1185. године и која је још увек ту, на истом месту, на потезу између реке Темзе и улице Флит. Флит Стрит је иначе једна уобичајена улица у великом граду, по којој јуре аутобуси и аутомобили, пешаци журе и гурају се, и онда, једно скретање у неку малу, узану уличицу, и ето нас у прелепом, мирном кварту у којме доминира велелепни средњевековни манастир округлог облика, типичног за темпларске храмове. Овде као да је време стало, па не чуди да је био инспирација за филми „Да Винчијев код”.

Велики пожар 1666. године

Од тог старог Лондона није остало много јер је 1666. избио велики пожар, а зграде, грађене од дрвета повезаног катраном нису имале шансе. Пожар је почео у краљевој пекари у садашњем Ковент Гардену и проширио се полако али сигурно дуж реке Темзе до чувеног Тауера. Жртава је било невероватно мало, само шест, али зато је данас од тог средњевековног града остало само двадесетак зграда, а на једној од њих, саграђеној 1625, у улици Странд 229, стоји натпис да је једина кућа која је преживела Велики пожар на целом том потезу. Данас је у њој тајландски ресторан.

Викторијански Лондон

После Великог пожара Лондон је наставио да се шири и расте, али изглед који га данас карактерише добио је тек у 19. веку. До тада је био препун градске сиротиње, услови живота били су нехигијенски због чега су избијале епидемије куге и колере, а прљавштину и сиромаштво града данас можемо да пратимо по називима улица – једна од њих зове се Пудинг Лане, али не по посластици, него по отпацима и ђубрету које се сливало низ њу, које су Енглези подсмешљиво називали пудинг. Већ у 19. веку Лондон је имао невероватних чертири милиона становника и тада је изграђена и прва подземна железница која повезује град још од 1863. године.

Фото: Pixabay/Julius_Silver
Бесплатно у Лондону

Лондон је могуће обићи и уживати у његовим знаменитостима – бесплатно. Сви најзначајнији национални музеји не наплаћују улаз. Јавни превоз није јефтин, тако да је добро изабрати смештај у централном Лондону јер се већина знаменитости налази на релативно малој удаљености, до пет километара. Осим историјског наслеђа, Лондон је познат по књижевним и позоришним ликовима који су постали део савременог живота – Шерлок Холмс, Хари Потер, Џек Трбосек само су неки од њих и сви они имају своје музеје, сувенирнице. А о Битлсима, року и панку, фудбалу, пабовима, правим дворцима у којима живе принцезе, Гриничу кроз који пролази нулти меридијан и још много чему, можда неком другом приликом.

У Лондону има скоро 300 позоришта, од тога их је велики броја у Ковент Гардену. Призор је невероватан, позориште до позоришта у неколико улица, од грандиозних до сасвим малих, а има чак и дневних представа од којих су многе бесплатне.

Годишње лондонска позоришта посети невероватних 19 милиона људи, међу њима има много туриста, али већином су то Британци. Лондон је проглашен најбољим градом за 2023. годину, а на врху листе коју креира консултантска кућа за некретнине и туризам Резонанс је већ седму годину за редом.

Између многих позитивних карактеристика, Лондон је хваљен због своје „све одважније” кулинарске индустрије, процвата луксузних некретнина које доводе неке од најбогатијих закупаца на свету и врхунског туризма.

Čime Finci privlače turiste?

Преузмите андроид апликацију.