Почетна > Свет
Свет

Шпанија: Олуја Фиен јача, издата црвена метео-упозорења на снег и немирно море

Олуја Жерар са обилним кишама, снегом, ветром и узбурканим морем, у Шпанији полако прелази у нови олујни систем назван Фајен чији се долазак и развој очекују данас и сутра.
Фото: AP Photo/Matt Dunham

У комбинацији са Азорским антициклоном олујни систем Фајен створиће коридор влажних и снажних ветрова из правца севера и северозапада, који ће интензивирати ову временску непогоду, предочава Рубен дел Кампо, портпарол Државне метеоролошке агенције (Аемет), преноси мадридски дневник Паис.

Цела Шпанија, осим Канарских острва и Екстремадуре, остаје у приправности и после престанка олује Жерар, уз нови, црвени метео-аларм који означава највиши степен узбуне.

Ова упозорења су издата за области Пиринеји Хуеска и Коруња због немирног мора, са таласима и до девет метара.

Поред тога су издата и наранџаста метео-упозорења, нижи ниво узбуне на снежне падавине у Леону, Замори, Лугу, Оренсу, Астурији и Кантабрији и на олујне ветрове у Галицији, Кантабрији, Кастилји, Леону, Валенсијском округу, Андалузији, Балеарским острвима, Кастилја-Ла Манчи, Мурсији, Баскији и Риохи.

Због морских олуја дуж обала Кантабрије и Балеара, као и у Ђирони, Алмерији и Гранади, издата су такође наранџаста метео-упозорења.

У понедељак су измерени удари ветра до 147 километара на сат у Естаса де Барес (Коруња), минималне температуре од -9 степени Целзијуса у Сернеру (Уеска) и 138 литара кише по квадратном метру у Фолгосо до Цурелу (Луго).

Јутрос је пронађено беживотно тело 80-годишњег мушкарца, чији нестанак је пријављен јуче у Бермеу (Бизкаја).

На путевима у Баскији се догодило 88 незгода изазваних махом због пада дрвећа и великих локви воде по саобраћајницама, урушавање пута је пријављено у општини Виламартин де Валдеорас (Оренсе), а у Сан Висентеу де Леира и О Робледи 40 становника је изоловано.

Ванг: Кина поздравља предстојећу посету Блинкена Пекингу

Преузмите андроид апликацију.