Почетна > Бизнис
Бизнис

С&П срезао прогнозу раста Кине, Фич упозорава Европу

Мере локдауна због корона вируса погодиле су кинески раст више него што се предвиђало, саопштила је данас рејтинг агенција С&П, смањивши прогнозу раста за Кину по други пут у два месеца.
Foto: Pixabay/Pexels

Како преноси Ројтерс, С&П је снизио своју процену раста бруто домаћег производа (БДП) Кине на 3,3 посто, након што је у мају такође ревидирао наниже пројекцију на 4,2 процента са пројектованих 4,9 одсто у марту.

Агенција је навела да је њена прогноза за земље у развоју за 2022. годину, изузев за Кину, задржана на 4,1 посто због већег раста од очекиваног у првом кварталу у многим земљама, али у извештају провејава песимистичан тон у погледу еконосмких кретања у остатку текуће године и у 2023.

„Оптимизам с почетка 2022. уступио је место страховањима због наглог слабљења глобалне економије“, наводи се у саопштењу С&П-а, који тај заокрет приписује руско-украјинском рату, расту цена сировина, кинеском локдауну и повећању каматних стопа.

С&П је такође повећао прогнозу инфлације на узорку од 15 тржишта у развоју, на 7,1 прозенат за ову годину и на 4,1 посто за 2023, са нивоа од 5,9, односно 3,5 одсто респективно, колико је предвиђао у марту.

Агенција је истовремено упозорила да очекује да ће стопе инфлације премашивати циљеве већине централних банака најмање до 2024. године, због њиховог бржег пооштравања монетарне политике.

Друга рејтинг агенција Фич је објавила данас да су Чешка, Мађарска и Словачка најугроженије земље централне и источне Европе у случају прекида снабдевања руским гасом, јер су превише изложене Русији и немају алтернативе које су изводљиве у кратком року.

„Потпуни и изненадни прекид испорука гаса у ЕУ из Русије није основни сценарио Фича. Међутим, то јесте ризик“, наводи се у саопштењу те агенције.

Регион би се „суочио са великим макро шоком, укључујући нижи, а у многим случајевима и негативан раст, са потенцијалним секторским урушавањима, растом инфлације и континуираним притиском на јавни дефицит и ниво дуга“, упозорио је Фич.

Rijad neće podržati Zapad da ograniči cene ruske nafte

 

Преузмите андроид апликацију.