Почетна > Бизнис
Бизнис

Ријад неће подржати Запад да ограничи цене руске нафте

Саудијска Арабија и њени партнери у Савету Персијског залива за сарадњу (ГЧ) неће подржати намеру Запада да ограничи цене руске нафте на глобалном тржишту, изјавио је за Тас с Мохамед Дијаб, стручњак за светску економију на Либанском институту за економске студије.
Фото: Pixabay/kristinakasp

„Епоха када су нафтне монархије биле спремне да испуне сваки захтев Сједињених Држава и Запада је прошло. Модерна политичка елита у земљама ГЧ-а води избалансирану политику и заинтересована је за очување партнерских односа с Русијом, тако да ће реакција арапских извозника нафте од Саудијсе Арабије до Алжира на ту одлуку бити негативна“, рекао је Дијаб.

Према његовим речима, тешко је замислити како ће учесници самита Г7 у Елмауу моћи да спроведу свој план да Русију лише дела извозних профита.

„Очигледно је да је за Организацију земаља изозница нафте (ОПЕК), која с Русијом има заједничку стратегију за стабилизацију ситуације на светским тржиштима, ова иницијатива неисплатива“, нагласио је Дијаб.

Додао је да тај корак Запад прети да изазове хаос и да је усмерен на разарање механизма прилагођавања цена нафте у оквиру групе ОПЕК+.

Либански аналитичар је такође оценио да Индија и Кина, које купују велике количине сирове нафте и нафтних деривата од Русије, неће поздравити настојања Г7 да присили Русију да продаје своју нафту по нижим ценама.

„Све у свему, можемо очекивати да ће САД и Запад извршити снажан притисак на Индију, као и на земље ГЧ-а, уочи арапско-америчког самита у Џеди 16. јула, којем ће присуствовати и амерички председник Џо Бајден“, напоменуо је Дијаб.

Он је приметио, такође, да земље Г7 журе да „откину“ део извозних прихода Русије како би до јесењих избора у Сједињеним Државама обориле светске цене нафте.

„Цена бензина у Америци постала је политичко питање, а распродаја америчких резерви нафте ради обарања светских цена до сада је имала мали ефекат“, закључио је Дијаб.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел најавили су планове за ограничење цена руске нафте на самиту Г7 у Елмауу.

Према Мишелу, за то је потребна шира коалиција која би укључила не само ЕУ и САД.

Rublja na najjačem nivou prema dolaru od 2015. godine

Преузмите андроид апликацију.