Почетна > Бизнис
Бизнис

Рубља на најјачем нивоу према долару од 2015. године

Руска рубља је ојачала данас према долару достижући највиши ниво у последњих седам година од близу 50 рубаља за долар, први пут од маја 2015. године.
Фото: Pixabay/Romi_Lado

Рубља је ове године постала најуспешнија валута на свету на новчаним берзама, подржана мерама – попут забране руским домаћинствима да повлаче девизну штедњу из банака – које су предузете за заштиту руског финансијског система од западних санкција уведених после отпочињања војне акције Москве у Украјину 24. фебруара.

Рубља је порасла према долару за више од 3,0 одсто на 50,22 рубље за долар на Московској берзи на трговању до 7:24 часова по средњоевропском времену, а претходно је достигала курс од 50,01, извештава Ројтерс.

Руска валута је такође ојачала у односу на евро за 3,0 процента на 52,89, први пут од априла 2015.

Пре почетка руске војне операције у Украјини, рубља се трговала на нивоу од око 80 рубаља за долар и 90 рубаља за евро. Рубља се тада трговала у слободном режиму, без подршке мера контроле капитала, и трпела је притисак због страха од санкција.

Јака рубља смањује приходе Русије од извоза робе за доларе и евре, а потпредседник владе Андреј Белоусов је овог месеца рекао да би индустрији погодовало ако би њен курс пао на измђу 70 и 80 рубаља за долар.

Er Srbija i Turkiš šire saradnju, moguće zajedničko ulaganje

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке