Početna > Svet
Svet

Šole: Za SAD značajno da bude formirana ZSO

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je za Sjedinjene Američke Države značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana.
Foto: PrtSc/Twitter/CounselorDOS

„Mislimo da je to u skladu sa kosovskim Ustavom, ali velika je razlika između Republike Srpske i buduće ZSO“, rekao je Šole za N1 i dodao: „Moram da budem jasan, to nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku“.

On nije hteo da govori o pojedinostima koje se tiču mogućih nadležnosti ZSO, rekavši da se ti detalji moraju „izglancati“ kroz dijalog.

„SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja“, rekao je diplomata.

Za evropski predlog Šole je kazao da je osnov za pregovore i da je fleksibilan.

Šole je govorio i za Radio Slobodnu Evropu o registarskim tablicama, izrazivši zabrinutost zbog jučerašnje odluke Prištine da ne dozvoli saobraćaj automobilima sa registarskima oznakama „KM“ sa obnovljenom registracijom.

Šole je naveo da SAD ne žele da vide takve akcije i dodao da je to jasno stavio do znanja još tokom svoje poslednje posete regionu, prenela je Gazeta Online Reporteri.net.

„Nažalost, upravo takav korak nismo želeli da vidimo. Kada sam prošle nedelje bio u regionu, vrlo sam jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države, radeći sa evropskim partnerima, žele da izađu iz posla krizne diplomatije — pošto samo prelazimo iz jedne krize u drugu i da krenemo napred u dijalogu koji vodi i u kojem posreduje EU, ka normalizaciji koja se zasniva na međusobnom priznavanju“, rekao je Šole.

Bajdenov rejting blizu najnižeg ove sedmice zbog poverljivih dokumenata

Preuzmite android aplikaciju.