Почетна > Свет
Свет

Шоле: За САД значајно да буде формирана ЗСО

Специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле изјавио је да је за Сједињене Америчке Државе значајно да Заједница српских општина буде формирана.
Фото: PrtSc/Twitter/CounselorDOS

„Мислимо да је то у складу са косовским Уставом, али велика је разлика између Републике Српске и будуће ЗСО“, рекао је Шоле за Н1 и додао: „Морам да будем јасан, то није аранжман који би личио на Републику Српску“.

Он није хтео да говори о појединостима које се тичу могућих надлежности ЗСО, рекавши да се ти детаљи морају „изгланцати“ кроз дијалог.

„САД подржавају дијалог уз посредство ЕУ, а циљ је нормализација у правцу међусобног признања“, рекао је дипломата.

За европски предлог Шоле је казао да је основ за преговоре и да је флексибилан.

Шоле је говорио и за Радио Слободну Европу о регистарским таблицама, изразивши забринутост због јучерашње одлуке Приштине да не дозволи саобраћај аутомобилима са регистарскима ознакама „КМ“ са обновлјеном регистрацијом.

Шоле је навео да САД не желе да виде такве акције и додао да је то јасно ставио до знања још током своје последње посете региону, пренела је Gazeta Online Reporteri.net.

„Нажалост, управо такав корак нисмо желели да видимо. Када сам прошле неделје био у региону, врло сам јасно ставио до знања да Сједињене Државе, радећи са европским партнерима, желе да изађу из посла кризне дипломатије — пошто само прелазимо из једне кризе у другу и да кренемо напред у дијалогу који води и у којем посредује ЕУ, ка нормализацији која се заснива на међусобном признавању“, рекао је Шоле.

Bajdenov rejting blizu najnižeg ove sedmice zbog poverljivih dokumenata

Преузмите андроид апликацију.