Почетна > Свет
Свет

Шолц: У Немачкој и Европи не назире се нова финансијска криза

Берлински канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да се не назире нова финансијска криза у Немачкој и Европи након банкрота банке Силицијумске долине и турбуленција у вези са пословањем швајцарске Креди Суис.
Фото: Танјуг/Joerg Carstensen/dpa via AP

„Не видим опасност. Монетарни систем више није тако рањив као што је био пре финансијске кризе“, рекао је канцелар у интервјуу за немачки лист Ханделсблат.
Он је навео да не очекује никакве последице по немачке штедише.
„Депозити немачких штедиша су сигурни. Не само због веће отпорности банкарског система и строжих прописа, већ и због наше економске снаге.
Живимо у сасвим другом времену“, рекао је Шолц, осврћући се на поређења са финансијском кризом из 2008. године.

Посланици и банкарски регулатори су научили лекције из банкрота Лемана, а банкарски прописи су строжи него што су били тада, рекао је немачки канцелар.

„Видимо да су одговорни у САД , Великој Британији и недавно у Швајцарској деловали брзо и одлучно,“ додао је.
После банкрота банке Силицијумске долине прошле недеље, дошло је до турбуленција у финансијском систему, што је подсетило на финансијску кризу из 2008. године.
Швајцарска централна банка подржала је данас банку Креди Суис са 50 милијарди швајцарских франака додатне ликвидности како би обуздала кризу поверења у банкарски сектор, која је изазвана турбуленцијама у глобалном финансијском систему.

Putin kaže da i dalje traje prijateljstvo s pravim prijateljima iz Nemačke

Преузмите андроид апликацију.