Spas leži u malenim kuglicama.
U malim bobicama leži moć. To dokazuje i borovnica, voće koje predstavlja riznicu vitamina i minerala, a čiji sićušni plodovi čine čuda za naše srce, mozak i varenje.
Jedna porcija od 100 grama borovnice ima samo 84 kalorije, zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom C, a sadrži i 114 miligrama kalijuma.
Poboljšava celokupnu zdravstvenu sliku
Osim što imaju mali broj kalorija i tako staju na put gojaznosti, borovnice utiču i na poboljšanje slike našeg zdravlja.
Brojne studije pokazale su da borovnice sadrže određena jedinjenja koja sprečavaju razmnožavanje bakterija koje izazivaju urinarne infekcije, kao i njihovo zadržavanje na zidovima bešike.
Ovo voće je vrlo dobra prevencija protiv infekcija izazvanih ešerihijom koli.
Borovnica jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi.
Prirodni oksidans
Borovnica je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata.
Usporava starenje celog tela, pa je bez preterivanja možemo nazvati eliksirom zdravlja i mladosti.
Mnogobrojna medicinska istraživanja pokazala su da je borovnica izuzetan borac protiv slobodnih radikala u organizmu, pa joj se prepisuju i antitumorna dejstva.
Borovnica se preporučuje kao dodatak ishrani osobama obolelima od malignih bolesti.
Anticijan koji se nalazi u borovnicama, i koji je odgovoran za njenu modru boju, štiti naš organizam u ovom smislu tako što se aktivno bori protiv ćelija raka.
Osim toga, borovnica je odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti.
Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš holesterol, sprečava zakrčenje krvnih sudova i pojavu tromba.
Reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar.
Borovnica na tržištu dostiže veoma visoku cenu, a razlog tome je najpre nepristupačnost terena na kojem raste i zbog toga što ju je teško brati.
Borovnica uspešno održava crevnu floru zdravom, pa se koristi kod različitih poremećaja funkcije creva, ali i celog digestivnog sistema, uključujući želudac, jetru i pankreas.
Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crevima, pa je borovnica odličan probiotik.
Sok od borovnice
Dobro je piti sok od borovnice i sa dodatkom šećera, belog ili smeđeg, ali najbolje je piti čist sok od borovnice eventuano zaslađen medom.
Potrebno vam je 1 kg borovnica
Najpre, borovnice moraju biti zrele da bi se mogle iscediti. Dobro ih operite i očistite. U sok ubacujte borovnice i cedite sok.
Ukoliko je potrebno, procediti ga na gustu cediljku nekoliko puta.
Sipajte u sterilne flaše i držite na tamnom i hladnom mestu.
Sok od borovnice je bogat mnogim hranljivim materijama, a neke od njih su: vitamin A, vitamini B kompleksa, vitamini C, E, K; mineralima: gvožđe, mangan, fosfor, cink, kalijum, kalcijum, magnezijum, karotin, limunska kiselina, jabučna kiselina, ćilibarna kiselina, salicilna kiselina, pantotenska kiselina, tiamin, riboflavin, niacin, antocijan, proteine, biljni šećer i pirokahetinske tanine.
Sok se preporučuje svima koji vode računa o zdravlju, a dnevna doza je jedna čaša ili 250 ml.
Preuzmite android aplikaciju.