Почетна > Свет
Свет

Шојгу: За руске циљеве у Украјини не треба нуклеарно оружје

Нема потребе за употребом нуклеарног оружја у Украјини да би се постигли циљеви специјалне операције, саопштио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Фото: Танјуг/ОМК МУП СРБИЈЕ

„Са војне тачке гледишта, нема потребе да се користи нуклеарна оружје у Украјини за постизање постављених циљева“, рекао је Шојгу током Московске конференције о међународној безбедности, преноси ТАСС.

Према руском министру, главна сврха нуклеарних снага Москве је да одврате нуклеарни напад.

„Њихова употреба је ограничена на ванредне ситуације, које су дефинисане у руским смерницама које су доступне за јавност“, додао је Шојгу.

Он је рекао и да су апсурдне изјаве западних медија да Русија наводно може да употреби хемијско оружје у Украјини.

„Апсурдне су изјаве о могућој употреби хемијског оружја у Украјини“, рекао је Шојгу на конференцији за новинаре и додао да је Русија у потпуности елиминисала хемијско оружје 2017.године, преноси ТАСС.

Руски министар је говорио и јачању НАТО-а на источном крилу и навео да се њим довршава деградација поверења и контроле наоружања која је успостављена у Европи.

„Безбедносна ситуација у Европи је постала гора него на врхунцу Хладног рата. Војна активност алијансе карактеришу максимално агресивне антируске предрасуде. Значајне НАТО снаге су пребачене на континент из Сједињених Држава и њихова бројчаност у источној и централној Европи се вишеструко повећала“, нагласио је у обраћању на Московској конференцији о међународној безбедности Шојгу.

Он је рекао и да је НАТО почео да распоређује додатне снаге на свом источном крилу пре него што је Русија започела своју специјалну војну операцију у Украјини.

Шојгу је саопштио и да су страни војни саветници присутни у Украјини и да координирају акције њених оружаних снага и да контролишу употребу оружја.

Украјина добија обавештајне информације из свих извора доступних НАТО-у, док се „оружје користи под контролом западних специјалиста“, додао је руски министар, наводи ТАС С.

„Иза украјинских војних операција стоје Вашингтон и Лондон. Западне обавештајне службе дају координате циљева за нападе, а испорука података о циљању система наоружања је под потпуном контролом западних стручњака“, рекао је Шојгу.

Seul: Sledeće nedelje velike vojne vežbe SAD i Južne Koreje

Преузмите андроид апликацију.