Почетна > Свет
Свет

Сеул: Следеће недеље велике војне вежбе САД и Јужне Кореје

 Сједињене Америчке Државе и Јужна Кореја почеће следеће недеље своје највеће здружене војне вежбе у последњих неколико година, у тренутку када Пјонгјанг појачава тестирање наоружања и претње нуклеарним сукобом Сеулу и Вашингтону, саопштила је јужнокорејска војска.
Фото: Танјуг/Vadim Savitskiy

Летњи маневри савезника, које ће се одржати од 22. августа до 1. септембра у Јужној Кореји, укључиваће вежбе на терену у којима ће учествовати авиони, ратни бродови, тенкови и потенцијално десетине хиљада војника,преноси АП.

Званичници Министарства одбране у Сеулу и војни званичници нису саопштили тачан број америчких и јужнокорејских војника који ће учествовати у вежбама под називом „Улчи фридом шилд“, а које ће се пратити и четвордоневни програм обуке цивилне одбране у Јужној Кореји.

Пентагон је данас саопштио и да су САД, Ј.Кореја и Јапан у близини обала Хаваја одржали вежбе узбуњивања и тражења и праћења балистичких пројектила, од 8. до 14. августа.

„Током мултинационалних маневара „Пацифик Дрегон“ , показана је посвећеност три земље да одговоре на изазове које поставља Северна Кореја, заштите заједничку безбедност и ојачају међународну сарадњу“, наводи се у саопштењу Пентагона.

Наступајући заједнички годишњи летњи маневри долазе након што је јужнокорејски председник Јун Сук Јол, који је преузео дужност у мају ове године, обећао да ће „нормализовати“ заједничке вежбе и појачати превентивне мере у погледу Северне Кореје.

Две стране су последњих година ређе изводиле заједничке војне вежбе због ковида-19 и настојања да смање тензије са Северном Корејом, наводи АП.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун упозорио је раније да је „одвраћање од нуклеарног рата“ његове земље „потпуно спремно“ да одговори на претње.

Ким је назвао заједничке вежбе „насилничким понашањем“ и запретио да ће „збрисати“ Сеул ако Јужна Кореја учини било какав „опасан покушај“ против Севера.

Пјонгјанг је ове године покренуо низ ракетних тестова и према мишљењу аналитичара спреман је да изврши своју прву пробу нуклеарног оружја од септембра 2017. године,наводи АП.

Tajpej: Kina vodi informativni rat protiv Tajvana

Преузмите андроид апликацију.