Почетна > Свет
Свет

Тајпеј: Кина води информативни рат против Тајвана

Тајпеј је данас оценио као преувеличавање то што је Кина објавила снимак стратешки важних острва Пенгху, где се налази велика тајванска ваздушна база, и саопштио да није истина да су се кинеске снаге приближиле острвима, преноси Ројтерс.
Фото: Pixabay/bohdanchreptak

Кина, која сматра Тајван својом територијом, извела је војне вежбе око острва раније овог месеца након посете Тајпеју председавајуће Представничког дома САД Ненси Пелоси.

Кинеска Источна војна команда, одговорна за подручје у околини Тајвана, објавила је у понедељак видео снимак острва Пенгху, који је очигледно направио авион кинеских ваздушних снага, наводи британска агенција.

Заменик начелника штаба тајванског ваздухопловства саопштио је новинарима у Тајпеју да је реч о кинеском информативном рату, али није понудио објашњења у вези тога како је настао снимак.

„Кина користи преувеличане трикове психолошког ратовања да покаже колико је близу острва Пенгху, што није тачно“, рекао је војни званичник у Тајпеју.

Тајванско Министарство одбране је у понедељак, у извештају о активностима кинеских ваздушних снага у близини острва, показало на мапи да су најближе кинеске летелице Пенгхуу тог дана била четири ловца Ј-16.

Они су, према приказаној мапи, прешли средишњу линију Тајванског мореуза, незваничну баријеру између две стране , али су остали ближе кинеској обали него овом острву, наводи Ројтерс.

Званичник је рекао и да Тајван у реалном времену „имају информације“ шта се дешава на небу и да се кинески авиони крећу северно и југозападно од Тајвана и преко средишње линије.

Пенгху, летња туристичка дестинација, налази се у близини југозападне обале Тајвана, наводи Ројтерс.

Terehov: Ruske snage granatirale Harkov

Преузмите андроид апликацију.