Početna > Srbija
Srbija

Sofić: U procesu pridruživanja potrebni dodatni koraci EU

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, tokom sastanka u Briselu, istakao je da je prioritet aktivna primena svih reformi koje sprovodi Srbija, ukazujući da veliki deo aktivnosti u vezi sa procesom pridruživanja pripada nadležnim organima Evropske unije.
Foto: Pokrajinska vlada

„Činjenica da je prošlo devet godina od pristupanja poslednje zemlje članice EU i da u bližoj perspektivi nije izvesno da će joj neka zemlja pristupiti govori o tome da odgovornost možda prvi put nije u potpunosti na zemljama kandidatima. S tim su saglasni i ostali predstavnici Komiteta regiona, te smatramo da su potrebni dodatni koraci i aktivnosti nadležnih iz EU kako bi se proces pridruživanja ubrzao“, poručio je Sofić koji je u Briselu boravio u okviru Dana proširenja i 10. Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-RS.

Pokrajinska vlada saopštila je da se tokom plenarne sednice razgovaralo o mogućnostima i pozicijama zemalja u pretpristupnom procesu za članstvo u EU.

Ocenjeno je da je izmenjena svetska politička i bezbednosna situacija umnogome uticala i na regione te je razmatrano mogu li regionalne vlasti da pomognu ubrzanje procesa evrointegracija.

Članovi naše delegacije posetili su i Kancelariju AP Vojvodine u Briselu, gde se razgovaralo o primerima dobre prakse i budućim aktivnostima.

U Briselu se sekretar Sofić sastao i sa maršalom poljskog Potkarpatskog regiona Vladislavom Ortilom, a dogovoreno je potpisivanje sporazuma o saradnji između dva regiona do kraja godine.

Vučić: Nemerljiv doprinos Abea razvoju odnosa Srbije i Japana

Preuzmite android aplikaciju.