Почетна > Србија
Србија

Софић: У процесу придруживања потребни додатни кораци ЕУ

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, током састанка у Бриселу, истакао је да је приоритет активна примена свих реформи које спроводи Србија, указујући да велики део активности у вези са процесом придруживања припада надлежним органима Европске уније.
Фото: Покрајинска влада

„Чињеница да је прошло девет година од приступања последње земље чланице ЕУ и да у ближој перспективи није извесно да ће јој нека земља приступити говори о томе да одговорност можда први пут није у потпуности на земљама кандидатима. С тим су сагласни и остали представници Комитета региона, те сматрамо да су потребни додатни кораци и активности надлежних из ЕУ како би се процес придруживања убрзао“, поручио је Софић који је у Бриселу боравио у оквиру Дана проширења и 10. Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ-РС.

Покрајинска влада саопштила је да се током пленарне седнице разговарало о могућностима и позицијама земаља у претприступном процесу за чланство у ЕУ.

Оцењено је да је измењена светска политичка и безбедносна ситуација умногоме утицала и на регионе те је разматрано могу ли регионалне власти да помогну убрзање процеса евроинтеграција.

Чланови наше делегације посетили су и Канцеларију АП Војводине у Бриселу, где се разговарало о примерима добре праксе и будућим активностима.

У Бриселу се секретар Софић састао и са маршалом пољског Поткарпатског региона Владиславом Ортилом, а договорено је потписивање споразума о сарадњи између два региона до краја године.

Vučić: Nemerljiv doprinos Abea razvoju odnosa Srbije i Japana

Преузмите андроид апликацију.