Početna > Svet
Svet

Slovenija: Slobodarski pokret okončao vladavinu Janeza Janše

Slovenačka stranka Slobodarski pokret, formirana pre samo nekoliko meseci, pobedila je na opštim izborima u Sloveniji čiji su građani masovno glasali za promene posle dve turbulentne godine obeležene kovid restrikcijama i sve većom društvenom polarizacijom.
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Nakon skoro 100 odsto prebrojanih glasačkih listića, potvrđeno je da je Slobodarski pokret osvojio 34,5 odsto glasova, tj. 41 mesto u Narodnoj skupštini koja ima ukupno 90 poslanika, što je najveći broj glasova koji je neka stranka ikada osvojila u Sloveniji, prenosi STA.

Janšina Demokratska stranka (SDS) osvojila je 23,5 odsto glasova što je za oko 1,5 odsto manje u odnosu na izbore 2018. godine.

Samo pet slovenačkih stranaka je prešlo cenzus od četiri odsto koliko je potrebno za ulazak u parlament, što je najmanji broj od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Stranka Nova Slovenija (NSi), Janšin koalicioni partner u odlazećoj vladi, osvojila je 6,9 odsto glasova tj. osam poslaničkih mesta, jedno više nego na prethodnim izborima.

Socijaldemokrate (SD) su osvojile 6,7 odsto glasova i sedam mesta u skupštini, tri manje u odnosu na prethodne izbore, a levica je uspela da se „progura“ u skupštinu sa 4,4 odsto osvojenih glasova čime je obezbedila pet poslaničkih mesta u skupštini, duplo manje nego na izborima 2018. godine.

Ovi rezultati znače da je Slovenija na putu da dobije vladu levog centra sa komotnom većinom, jer se očekuje da Robert Golob, lider Slobodarskog pokreta, formira koaliciju koja bi imala ukupno 53 mesta u skupštini sa SD i levicom.

Izlazne ankete: Pokret Sloboda Roberta Goloba pobednik izbora u Sloveniji

Preuzmite android aplikaciju.