Почетна > Свет
Свет

Словенија: Слободарски покрет окончао владавину Јанеза Јанше

Словеначка странка Слободарски покрет, формирана пре само неколико месеци, победила је на општим изборима у Словенији чији су грађани масовно гласали за промене после две турбулентне године обележене ковид рестрикцијама и све већом друштвеном поларизацијом.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Bandic

Након скоро 100 одсто пребројаних гласачких листића, потврђено је да је Слободарски покрет освојио 34,5 одсто гласова, тј. 41 место у Народној скупштини која има укупно 90 посланика, што је највећи број гласова који је нека странка икада освојила у Словенији, преноси СТА.

Јаншина Демократска странка (СДС) освојила је 23,5 одсто гласова што је за око 1,5 одсто мање у односу на изборе 2018. године.

Само пет словеначких странака је прешло цензус од четири одсто колико је потребно за улазак у парламент, што је најмањи број од стицања независности 1991. године.

Странка Нова Словенија (НСи), Јаншин коалициони партнер у одлазећој влади, освојила је 6,9 одсто гласова тј. осам посланичких места, једно више него на претходним изборима.

Социјалдемократе (СД) су освојиле 6,7 одсто гласова и седам места у скупштини, три мање у односу на претходне изборе, а левица је успела да се „прогура“ у скупштину са 4,4 одсто освојених гласова чиме је обезбедила пет посланичких места у скупштини, дупло мање него на изборима 2018. године.

Ови резултати значе да је Словенија на путу да добије владу левог центра са комотном већином, јер се очекује да Роберт Голоб, лидер Слободарског покрета, формира коалицију која би имала укупно 53 места у скупштини са СД и левицом.

Izlazne ankete: Pokret Sloboda Roberta Goloba pobednik izbora u Sloveniji

Преузмите андроид апликацију.