Почетна > Бизнис
Бизнис

Словачка тражи помоћ ЕУ или прекида испоруке струје чланицама

Словачка би могла да обустави испоруке електричне енергије другим земљама Европске уније ако не добије додатну помоћ да се избори са растућим ценама енергије, упозорио је данас премиејр Едуард Хегер, оценивши да мере о којима се до сада договорио блок не иду довољно далеко.
Фото: Unsplash/Raisa Milova

Министри енергетике ЕУ одобрили су на данашњем састанку пакет мера који укључује: намет на екстра профит компанија у сектору фосилних горива који остваре ове или следеће године, затим намет на вишак прихода који произвођачи електричне енергије с ниским трошковима остварују од растућих цена струје, и обавезно смањење потрошње електричне енергије за 5,0 посто током периода када су цене на врхунцу.

Словачки премијер је, међутим, рекао да нема споразум о расподели прихода остварених од поменутих намета на нивоу ЕУ, мада постоји одредба о томе на билатералној основи, преноси Ројтерс.

Хегер је навео да је то проблем за Словачку, јер је њен главни произвођач продао унапред електричну енерегију за идућу годину по ценама знатно нижим од садашњих, па словачки дистрибутери и купци сада морају да купују струју по вишеструко вишој цени.

„Словачка неће прикупити довољно прихода од одобреног пакета. Ове мере нам ни на који начин не помажу у борби против енергетске кризе, највеће од Другог светског рата“, рекао је он на конференцији за новинаре коју су медији преносили онлајн.

Додао је да је Словачка јасно рекла да ако се жели решење које ће бити делотворно у целој ЕУ, онда то треба да буде опорезивање несразмерног профита на паневропском нивоу, а онда би се тако прикупљења средства прерасподелила појединачним земљама чланицама према нивоу њихове потрошње.

„Ако нам не помогнете финансијски, ми нећемо дозволити (економски) колапс, стога имамо план Б – струја произведена у Словачкој неће отићи земаљма које су је унапред купиле, већ ћемо је дати нашим грађанима, нашим предузећима“, поручио је Хегер.

Ministri EU postigli dogovor o smanjenju potrošnje struje

 

Преузмите андроид апликацију.