Почетна > Бизнис
Бизнис

Министри ЕУ постигли договор о смањењу потрошње струје

Министри земаља ЕУ задужени за енергију сагласили су се данас у Бриселу око пакета мера за помоћ у енергетској кризи и постигли договор о смањењу потрошње струје за пет одсто у периоду током дана када се највисе троши.
Фото: Pixabay/jplenio

Одлука је донета на основу предлога Европске комисије.

Прихватлии су и опште смањење потрошње струје од 10 одсто, што је на добровољној основи.

Министри ЕУ договорили су се и да прераспределе вишак прихода енергетског сектора крајњим купцима.

Одлука за смањење потрошње струје је обавеза која треба да се примени преко управљања потражњом струје.

Велики потрошачи који то прихвате, добиће субвенције и треба да ограниче потражњу у време када су цене превисоке.

Чешки министар индустрије и трговине Јозеф Сикела, који води састанак, изјавио је да ће постигнути споразум „донети олакшање грађанима и предузећима“ преко смањења потражње струје, као и да ће државе чланице прераспределити вишак прихода из енергетског сектора онима који се боре са измиривањем рачуна.

Министри су, такође, потврдили два механизма за прикупљање вишка профита енергетских фирми.

Произвођачима нуклеарне и обновљиве електричне енергије, као и онима који користе угаљ и имају корист од тренутних високих цена, биће ограничена цена на 180 евра по мегават сату.

Како је речено, приходи који прелазе ову горњу границу биће сматрани као прекомерни профит, а државе чланице могу распределити ове приходе крајњим потрошачима, домаћинствима и предузећима који се суочавају с огромним рачунима за енергију.

Државе чланице су исто тако договориле да ће одредити обавезни привремени допринос солидарности на приходе предузећа активних у секторима сирове нафте, природног плина, угља и рафинерија.

Овај допринос биће применљив на приход који прелази 120 одсто просечне добити за последње четири фискалне године.

Тај допринос мора износити најмање 33 одсто, а прикупљени новац мора бити усмерен на мере подршке за најугроженије крајње потрошаче.

Састанак министара енергије са тим договорима још није завршен и министри ЕУ су започели дебату око ограничења цене гаса, што је тражило 15 земаља чланица.

Међутим, Европска комисија, Немачка и Холандија, сматрају да ова мера није добра зато што би могла да наштети безбедности снабдевања гасом.

Veće cene pšenice i kukuruza, suncokret jeftiniji

Преузмите андроид апликацију.