Почетна > Србија
Србија

Сликарско дело Саве Стојкова је богатство равнице у Бачкој

Овај мали градић на северу Бачке изнедрио је једног од најпознатијих сликара српске наивне уметности, са тенденцијама фото реализма, Саву Стојкова. Живео је и стварао у Сомбору. Оставио је иза себе опус од преко 40 хиљада слика.
Фото: ravnoplov.rs

Рођен је 1925. године у Сомбору. Излагао је у земљи и иностранству, широм света око 312 пута, самостално као и на још 550 групних изложби и добитник је бројних награда и признања. Умро 20. августа 2014. у Сомбору, после краће и тешке болести.

Сава Стојков је песник бачке равнице, њених предела и њених људи. Његово хармонично сликарство се заснива на чистом и прецизном филигранском раду. Идиличност његових радова са дубоким хоризонтом одише мирноћом и тишином. Из његових слика, које су постављене на принципу контраста светла и сенке, зрачи тајанственост. Поред пејзажа Сава Стојков је и изванредан портретиста. Он слика ликове из бачке равнице и своје портрете ставља у равничарски пејзаж где они и припадају.

Фото: ravnoplov.rs
Фото: ravnoplov.rs

На 85. рођендан, 29. марта 2010, Стојков је добио своју сталну ретроспективну поставку у приземљу здања Препарандије у Сомбору. На површини од 250 м2 налази се 71 уље на платну, стаклу и лесониту, из свих периода рада познатог сликара. У „овалној“ сали, на спрату здања Препарандије, налази се и атеље познатог сликара у коме је он свакодневно боравио и радио. За шест година рада галерију Саве Стојкова обишло је око 30.000 посетилаца.

Описујући слике са бајковитим елементима, неког другог света, нама тако познатог и на духват руке, сваки посматрач осети због чега је управо таква реч изабрана. Дубина коју Савине слике поседују верно пренесене природе и портрета осликаних у тренутку вечности. Енергија сваког покрета четкице и стапања боја, причајући изнова причу за себе и потврђујући како свака слика вреди као хиљаду речи па и далеко више од тога. Човек као нераскидиви део природе, стапа се у једно са њом било кроз оваква уметничка дела која су проистекла из посматрања исте упијања лепоте,мира и покретачке енергије. Жива природа у неживом облику оживи од само једног погледа.

Управо у данашњем узбурканом времену, његове слике, уравнотежене и одмерене, делују молитвено мелемно, а у сваком случају оне нам тихим гласом исказује оне истине људског рода, које вековима оглашавају победу склада, душевности и љубави над разорним слилама мрака и апокалиптичних визија, у којима расте обезличеност савременог света.

EPK 2021: Manifestacija “Velika slama” u Banoštoru (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.