Почетна > Србија
Србија

ЕПК 2021: Манифестација “Велика слама” у Баноштору (ФОТО)

Програмски лук “Дунавско море” у оквиру фондације “Нови Сад – европска престоница културе” организовао је низ догађаја са циљем да прикаже везу између човека и природе, али и да укаже на главне еколошке проблеме.
Фото: Војводина Уживо

Низом различитих манифестација придодао се значај природном окружењу, а један од таквих догађаја је и јучерашњи догађај “Велика слама” у Баноштору.

“Велика слама” у Баноштору органзована је у оквиру Слама феста који се реализује у оквиру Европске престонице културе, а пројекат је пројекат удружења Слама из Осјека који су заједно са тимом из Новог Сада направили велике скулптуре од сламе.

Фото: PrintScreen/Instagram/NoviSad_2022

Нису били само занимљиве различите сламнате скулптуре, добра музика и гости, већ је велико узбуђење настало када су у 20:21 ове скулптуре запаљене на обали Дунава. Манифестација је почела у 18 часова.

Фото: Војводина Уживо

Сам циљ спаљивања скулптура у центру Баноштора, како је наведено у програму фондација “Нови Сад – европска престоница културе” јесте да се по узору на обредне ритуале који су се у прошлости примењивали у знак захвалности према жетви, уопштено роду и крају рада али крају сазревања рода у природи, направи уметничко – еколошка визија са свешћу о природи.

Избор Баноштора и смештање манифестације на Дунав уклапа се у програмски лук “Дунавско море” чији акценат је на Дунаву, реци која спаја Европу, али тако спаја и културне садржаје који се реализују у оквиру фондације “Нови Сад – европска престоница културе”.

На манифестацији су учествовали бројни уметници који су припремали сламнате скулптуре, али и деца која су креирали цртеже о Дунаву и дунавском наслеђу.

На крају вечери додатну атмосферу је направила Тамара Ристић – Кезз са фантастичном музиком.

Kikinda: Interesovanje za letovanje veće od očekivanog

Преузмите андроид апликацију.