Почетна > Србија
Србија

Славни странци који су причали српским језиком (ВИДЕО)

Вероватно се већина грађана Србије изненади када чује неке странце да причају српским језиком, а када то ураде познате личности, осећамо и неку врсту поноса зато што су одабрали баш наш матерњи језик.
Фото: Wikimedia Commons/Christopher William Adach

Сви смо видели рекламе као што је на пример она од Моцарт кладионице, када Роналдињо изговара „живот је игра“, али као што је била хит када је изашла, убрзо је постала и неподношљива када сте је чули стоти пут приликом рекламног блока.

Ипак када се речи на српском изусте од стране Леонарда Дикаприја у холивудском филму, или када један од најбољих кошаркаша свих времена користи „најпознатије српске речи“ да искаже незадовољство након промашеног слободног бацања, такве спонтане али и аутоматизоване секвенце српског језика у свима нама буде ону добротворну дозу патриотизма и поноса.

Џон Траволта: „18 година сам чек’о“

Почећемо од релативно најскоријег холивудског “приказа” српског језика. У питању је славни глумац Џон Траволта познат по својим улогама у филмовима “Брилијантин”, “Грозница суботње вечери”, “Петпарачке приче” и многим другима.

У филму „Сезона убиства“ (2013) који прати причу два ратна ветерана од којих је један Србин а други Американац, Траволта глуми Србина и заправо проговара неколико реченица на српском. Шта ви мислите о његовом извођењу сада већ чувене реченице „18 година сам чекао“?

Леонардо Дикаприо: „Сутра ћу путовати много миља бициклом“

Чак је оскаровац Леонардо Дикаприо проговорио српски у једном од својих многобројних филмова. То се десило давне 2000. године у филму „Плажа“ где се у једној сцени група младих људи забавља тако што се такмиче ко ће боље да изговори реченицу на српском.

Треба да кажу „Сутра ћу путовати много миља бициклом“, а ви сами процените како је то Леу пошло за руком.

Хулио Иглесијас: „Тамо Далеко“

Хулио Иглесијас, вишеструко награђивани шпански певач и текстописац и један од најпродаванијих музичких уметника свих времена, је „победио“ све славне личности које су се окушале у српском тако што је заправо певао на овом језику.

Током свог концерта у Арени, 2008. године, Хулио је отпевао српску песму “Тамо далеко”.

Моника Белучи:  „Опрала јој косу“

Славна италијанска глумица и лепотица Моника Белучи је приликом посете Требињу изјавила за штампу да је српски језик изузетно тешко научити.

Међутим, то је није спречило да покуша, тако да је новинарима „изрецитовала“ реченицу коју је научила за своју улогу у филму Емира Кустурице На млечном путу: „Очистила сам бабу, опрала јој косу. Нахранила је, и она ме пита је л’ си ти јела?“

Коби Брајант: „Иди у…“

Један од најбољих кошаркаша свих времена, велики Коби Брајант познат је по томе да говори више језика. Док су му енглески и италијански „течни“, шпански и српски користи у „посебним приликама“

Он је од својих српских саиграча, или саиграча са овог поднебља током година научио, вероватно најпопуларније српске речи – псовке. Тако је неколико пута у моментима нервозе изговорио пар познатих српских псовки. Вама ћемо оставити да читањем са усана закључите које псовке су у питању.

Ово су само неке од многих ситуација, у којим светске познате личности користе српски језик. Српска култура се заједно са њеним људима шири по читавом свету и нема сумње да ће се ова листа у будућности проширити и да ћемо добити још иконичних момената попут оних са ове листе.

Vremeplov: Preminuo Danilo – Bata Stojković

Преузмите андроид апликацију.