Početna > Novi Sad
Aktuelno Novi Sad

Novi Sad sutra slavi Đurđic – liturgija večeras u Sabornoj crkvi

Slava Grada Novog Sada, praznik Obnovljenja hrama Svetog velikomučenika Georgija i prenos moštiju Svetog Georgija u taj hram – Đurđic, biće svečano proslavljena u sredu, 16. novembra 2022. godine.
Foto: Gradske info

U navečerje gradske slave, u utorak, 15. novembra, u organizaciji Crkvene opštine novosadske, biće održana svečana akademija na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, sa početkom u 19:00 časova.

Na Đurđic, u sredu, 16. novembra, sveta arhijerejska Liturgija biće služena u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija, sa početkom u 9.00 časova.

Đurđic, jedna je od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
Foto: PrtSc/spc.rs

Sveti Georgije pogubljen je 303. godine, zato što je, kao Hristov vojnik, odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru.

Svetac je veoma poštovan u našem narodu. Slavi se dva puta godišnje – 16. novembra po novom kalendaru, kao Đurđic, praznik prenosa moštiju svetitelja u Palestinu i polaganja u velelepni, njemu posvećeni, hram, i 6. maja kao Đurđevdan, dan smrti Svetog Georgija, velikomučenika i borca za hrišćanstvo.

Đurđic je slava ili preslava mnogih srpskih mesta i porodica.

Međunarodni Sajam turizma na Novosadskom sajmu od 17. do 19. novembra

 

Preuzmite android aplikaciju.