Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Нови Сад сутра слави Ђурђиц – литургија вечерас у Саборној цркви

Слава Града Новог Сада, празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија и пренос моштију Светог Георгија у тај храм – Ђурђиц, биће свечано прослављена у среду, 16. новембра 2022. године.
Фото: Градске инфо

У навечерје градске славе, у уторак, 15. новембра, у организацији Црквене општине новосадске, биће одржана свечана академија на великој сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, са почетком у 19:00 часова.

На Ђурђиц, у среду, 16. новембра, света архијерејска Литургија биће служена у Саборном храму Светог великомученика Георгија, са почетком у 9.00 часова.

Ђурђиц, једна је од најчешћих слава српских породица. По хришћанском учењу, Свети Георгије први је у реду светих ратника са штитом и крстастим мачем.
Фото: PrtSc/spc.rs

Свети Георгије погубљен је 303. године, зато што је, као Христов војник, одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, изјавивши да се не плаши да умре за своју веру.

Светац је веома поштован у нашем народу. Слави се два пута годишње – 16. новембра по новом календару, као Ђурђиц, празник преноса моштију светитеља у Палестину и полагања у велелепни, њему посвећени, храм, и 6. маја као Ђурђевдан, дан смрти Светог Георгија, великомученика и борца за хришћанство.

Ђурђиц је слава или преслава многих српских места и породица.

Međunarodni Sajam turizma na Novosadskom sajmu od 17. do 19. novembra

 

Преузмите андроид апликацију.