Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Слатка, сласна и најопаснија

Међу воћем и поврћем које садржи највише пестицида налазе се јагоде, спанаћ, кељ, јабуке, грожђе, трешње, брескве и парадајз. Сада је ново истраживање показало да једна јагода садржи чак 23 различите врсте пестицида.
Фото: Pexels/Pixabay

„Изложеност пестицидима повезана је са бројним лошим ефектима на здравље, укључујући ометање хормона, токсичност за мозак и нервни систем”, рекла је аналитичарка Синди Свенсон која је радила у овом испитивању.

Недавно спроведена студија на Харварду показала је да конзумирање хране која садржи доста пестицида може чак да поништи све добре ефекте које имају воће и поврће, попут заштите од срчаних болести.

Свенсонова је објаснила да су научници утврдили да је већа токсичност уколико се користи комбинација два или више пестицида, „а то је алармантно јер само једна јагода може да има до 23 различита пестицида”.

Прање воћа и поврћа водом пре јела је у том смислу обавезно, али научници су нешто раније открили и најбољи начин да ове намирнице очистите од пестицида.

Потопите их у воду у коју ћете додати мало соде бикарбоне и оставите да делује око 15 минута. Након тога добро исперите намирнице.

Kako vreme utiče na naše raspoloženje?

Преузмите андроид апликацију.