Почетна > Србија
Србија

Слаби изгледи за добру жетву кукуруза ове године

Процењује се да ће соја и кукуруз вероватно значајно подбацити, док се за сунцокрет очекује солидан род. Вeлике суше нису утицале на принос пшенице.
Фото: Unsplash/christophem71

Суша већ узима данак на српским пољима и у воћњацима. Суморне слике од сунца спаљених биљака и плодова воћа, као и сува испуцала земља, посебно у деловима Војводине, наговештавају да ћемо неизоставно збрајати губитке од овако екстремне непогоде која је захватила и читаву Европу.

Постоји нади да се ипак неће поновити катастрофална 2012, кадa je суша практично преполовила биљну производњу и унеповрат однела око две милијарде долара – на колико је процењен губитак српског аграра у тој години.

До бербе кукуруза у Србији, за чије се приносе највише страхује, остало још око месец дана.

Поједини стручњаци сматрају да ситуација с недостатком влажности у земљишту није подједнако лоша у свим деловима Србије, као и да би ова година, уколико ускоро буде падавина, могла да буде нешто боља од претходне, такође сушне.

Међутим, шансе да се драстичније побољша ситуација с приносима најзначајнијег извозног пољопривредног производа све су мање, сматра аграрни аналитичар Жарко Галетин. Процењује да ће соја и кукуруз, услед високих температура и недостатка влаге, вероватно значајно подбацити, док за сунцокрет, који је и иначе најотпорнији на мањак влаге, очекује солидан род од око 700.000 тона, што је сасвим довољно за наше потребе и извоз.

„Вeлике суше нису утицале на принос пшенице у Србији. Бојим се да ћемо имати лоше производне резултате код ових осталих житарица“ истиче Галетин. Према његовом мишљењу, они ће бити задовољавајући на нивоу задовољења домаћих потреба, али с мањим извозним потенцијалом.

Како каже, чак и да у овом тренутку падне једна озбиљна киша, она највећем броју хибрида кукуруза не би значила ништа.

„Киша је закаснила, можда може нешто мало да поправи принос, али ништа значајно“ сматра Галетин и додаје да неке прогнозе иду и дотле да се садашња ситуација може поредити са сушном 2017, па чак и катастрофалном 2012. годином. Ова година прилично га подсећа на прошлу, када је пшеница буквално „побегла” од суше. Имали смо одличну жетву жита, а онда су дошле јулске суше које већ годинама праве проблем.

„Сада имамо сличан сценарио, али мислим да је и нешто горе стање. У 2021. кукуруз је родио у просеку 5,9 тона по хектару. Ако ове сезоне будемо имали пет тона по хектару, морали бисмо да будемо задовољни. То би био укупан род од око пет милиона тона. Наравно, у неким регионима ће бити боље у неким лошије.“ каже Галетин.

Poginuo vlasnik velike ukrajinske poljoprivredne kompanije

Преузмите андроид апликацију.