Почетна > Србија
Србија

Скупштина усвојила измене Закона о акцизама на гориво, цигарете, кафу

Посланици у Скупштини Србије усвојили су данас измене и допуне Закона о акцизама, којим се повећавају акцизе на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за осам одсто.
Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић

Закон ће се примењивати од 1. октобра 2023. године, с тим што ће се део одредби примењивати касније.

Повећањем акциза, очекује се повећање прихода, пре свега, од деривата нафте и цигарета од око четири милијарде динара до краја ове године.

Данас усвојеним законом уводи се систем е-акциза, а у оквиру њега уводе се контролне акцизне маркице са QР кодом, прецизира се и који учесници у промету акцизних производа су обавезни да скенирају акцизну маркицу обележену QР кодом.

Очекује се да ће овај систем омогућити праћење акцизних производа, цигарета и дуванских прерађевина које се при употреби греју, али не сагоревају, чија потрошња је у константном порасту, од произвођача односно увозника до крајњег корисника како би се спречила нелегална трговина овим производима.

Управа царина водиће регистар увозника алкохолних пића и кафе, како би се што адекватније пратили акцизни производи у свим фазама промета.

Mali: Blokada nije uspela, usvojićemo rebalans, biće više para za plate i penzije

Преузмите андроид апликацију.