Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Скупштина Новог Сада усвојила ребаланс буџета

Скупштина Новог Сада усвојила је ребаланс буџета, којим је предвиђено да Град ове године на располагању има рекордних 38,4 милијарде динара, што је за око 2,5 милијарди више него што је планирано у децембру прошле године.
Фото: Градске инфо
Поредећи буџет са 2012-ом, Вучевић каже да су данас приходи већи за 60 одсто, а капитална улагања за чак 120 процената.

Ребалансом су распоређена неутрошена средства од око 1,7 милијарди динара, а кориговани су и приходи и расходи. Капитална потрошња достиже више од 36 одсто буџета, каже градоначелник Милош Вучевић, додајући да је рекордан обим градске касе – победа свих Новосађана.

„Ово је победа привреде Новог Сада, јер нам додатно расту порези на зараде и самосталне делатности, и тај део смо додатно кориговали, и поред две године коронавируса, и поред украјинске кризе и светске инфлације, свега онога што се дешава, што се прелива на нашу државу што ми не можемо да коригујемо, ми имамо добре индикаторе и добре показатеље“ истиче Вучевић.

Због драстичних поскупљења, град одлаже изградњу нове Атлетске дворане, каже Вучевић, додајући да га брине и то што готово милијарду динара одлази на тужбе због експропријације. Због тога се, наводи, размишља и о радикалним изменама убранистичких планова.

„Ово су озбиљни удари на буџет, замислите шта бисмо могли да градимо за милијарду динара. То вам је сигурно два екстра опремљена вртића, то вам је више него довољно да саградите нову основну школу на Југовићеву, са свим обвим повећањима која добијате“ наводи градоначелник Новог Сада

Фото: Градске инфо
Прерасподелу новца критикује опозиција, наводећи да у ребалансу нема ништа ново и да је, због новонастале ситуације у свету, приходну страну требало планирати обазривије.

„Ми сматрамо да је добро то што је буџет толико велики колико јесте, али ми већ годинама указујемо да је суфицит који постоји у градској каси, требало да се искористи за спровођење неких мега пројеката, неких великих пројеката који ће оставити траг у Новом Саду“ каже Бојан Радојевић из ДСС-а.

Ђурађ Јакшић из СРС истиче „Овај ребаланс буџета заправо гаси пожар и решава неке текуће проблеме, у њему нема апсолутно ни један једини нови пројекат, штавише, њиме се привремено одустало од поприличног броја пројеката који су пролонгирани за неки наредни период.“

Нови Сад се припрема и за предстојећу зиму. У току су инвестициони радови Топлане, а градоначелник поручује да је фокус на томе да се обезбеди довољно енереганата. Најављује и изградњу две нове топлане – на Мишелуку и на Југовићеву.

Novosadski osmaci naredna tri dana polažu završni ispit

Преузмите андроид апликацију.