Početna > Život i stil
Život i stil

Skriveni sastojci u hrani zbog kojih dobijate kilograme

Koliko god se trudili, teško je snaći se kada čitamo deklaracije na većini proizvoda. Međutim, nismo mi krivi, jer mnogi proizvođači namerno koriste određene termine kao marketinšku tehniku da obmanu kupce.
Foto: Pixabay/Squirrel_photos

Ako pokušavate da smršate ili se zdravije hranite, takve pogrešne izjave mogu vas obeshrabriti. Pogotovo zato što neke od vaših omiljenih namirnica mogu sadržati skrivene sastojke zbog kojih možete dobiti višak kilograma ako ih redovno konzumirate.

Svinjska mast

Masti se mogu naći u raznim namirnicama, poput pekarskih proizvoda.

To je izvor zasićenih masnih kiselina. Ne samo da ima mnogo kalorija, već i zasićene masne kiseline u masti mogu biti štetne ako se konzumiraju u velikim količinama, ističe nutricionista.

Različite vrste šećera

Šećer dolazi u mnogo oblika i često se na deklaraciji ne naziva šećerom. Zato je važno da znate šta da tražite kada sledeći put budete u supermarketu. Šećer je u svemu. Postoji toliko različitih naziva za šećer na deklaracijama kao što su fruktozni kukuruzni sirup, dekstroza, fruktoza, saharoza i mnogi drugi. Svi se brzo vari, što može izazvati povišen šećer u krvi. Kada se često konzumira hrana bogata šećerom, to može dovesti do gojaznosti.

Rafinirano brašno

Rafinirano brašno može biti rizična namirnica jer može imati različita imena. Postoji nekoliko naziva za rafinisano brašno kao što su belo brašno, obogaćeno brašno i pšenično brašno. Vlakna se uklanjaju iz ovog brašna kako bi se brzo i lako svarila. Kao i šećeri, oni takođe povećavaju nivo šećera u krvi.

Hidrogenovana ulja i transmasne kiseline

Hidrogenovana ulja je teško uočiti na deklaracijama proizvoda. Da biste ih pronašli, proverite koliko se transmasnih kiselina koristi. Hidrogenizovana ulja i trans masti se kriju u različitim namirnicama. Neki puteri od kikirikija sadrže dodatna hidrogenizovana ulja da se masa ne odvaja. Ove transmasne kiseline mogu izazvati više zapaljenja u telu nego zasićene masne kiseline. Važno je da pročitate deklaracije i ograničite unos namirnica bogatih hidrogenizovanim uljima.

Oljuštite pečene paprike za minut: Trik koji će olakšati pripremu ajvara

Preuzmite android aplikaciju.